Eksperti o najavi ukrajinske vojne operacije: Snažni ne vređaju slabe, Rusija je mirotvorac

© Sputnik / Alekseй Lebedev / Uđi u bazu fotografijaPogled na obalu Crnog mora na Krimu
Pogled na obalu Crnog mora na Krimu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Komentarišući reči komandanta ukrajinske mornarice Alekseja Neižpape o pripremi za vojne operacije s Rusijom, zamenica direktora ruskog Centra za geopolitička istraživanja Natalija Makejeva kaže da je jasno da je glavni agresor u regionu Ukrajina i da Rusija ima ulogu mirotvorca. Krim poručuje da snažni ne vređaju slabe.
„Ljudi su definitivno izgubili dodir sa realnošću. Neodgovornost njihovih izjava će, prema mom mišljenju, uskoro dostići vrhunac. Oni redovno iznose nepromišljene gluposti za koje ne odgovaraju i daju takve izjave u populističke svrhe ili kako bi zastrašili sopstveno, i tako već zastrašeno, nesrećno stanovništvo. Očigledno je da je glavni agresor u regionu Ukrajina uz podršku SAD i zapadnih zemalja, kao i da se Rusija ponaša kao glavni mirotvorac“, rekla je ona za radio Sputnjik.

Makejeva je dodala da je „isti taj Krim bio spašen sudbine Donbasa upravo zahvaljujući naporima Rusije“.

„Posavetovala bih tom čoveku da poseti psihijatra i porazgovara o tome kako se treba ponašati i odnositi ka realnosti. Ovde se može upotrebiti termin 'španska sramota', kada glupost iznosi odrasla osoba na vlasti, a ruski ekspert se stidi u njegovo ime“, izjavila je Makejeva.

Snažni ne vređaju slabe

Tim povodom oglasila se i senatorka krimskog regiona Olga Kovitidi, rekavši da bi ukrajinske vlasti trebalo da obustave ratobornu retoriku protiv bratske države.

Ona je izjavu Neižpape nazvala blefom.

„Kao što vidimo, naše međunarodno okruženje je prilično uznemireno. Takve izjave mogle bi da se smatraju glupošću mentalno obolele osobe da nisu došle od komandanta flote, ukrajinskog kontraadmirala. Pozivamo Ukrajinu da se uhvati u koštac sa problemima svog naroda i obustavi ratobornu retoriku u pogledu bratske države. Ne želimo ni s kim da ratujemo i nećemo podleći provokacijama, kod nas u Rusiji je red takav da jaki ne vređaju slabe“, rekla je senatorka.

Prema njenim rečima, ukrajinska ratna mornarica svojom brojnošću i udarnom snagom ne predstavlja nikakvu pretnju po Rusiju.

„Nejasno je zašto se ukrajinske vlasti, umesto da obnove svoju ekonomiju i poboljšaju životne uslove običnih Ukrajinaca, fokusiraju na očigledno gubitničku iluziju o borbi protiv bratske Rusije“, istakla je senatorka.

S tim u vezi, stav Kremlja je da su izjave komandanta ukrajinske mornarice o pripremama vojne operacije protiv Rusije – glupost i širenje antiruske histerije.

O čemu priča ukrajinski kontraadmiral?

Kontraadmiral Aleksej Neižpapa za list „Dumska“ izjavio je da se ratna mornarica Ukrajine priprema za vojne operacije sa Rusijom i namerava da vrati KrimKijev, kako kaže, očekuje napad ruske vojske na Hersonsku oblast s ciljem da puste vodu iz Dnjepra na Krim. On je dodao da će signal sukoba biti pokušaj Rusije da obnovi Severni krimski kanal na poluostrvu.

Napomenuo je i da ukrajinska vojska poseduje raketni kompleks „Neptun“ čiji je domet i do Sevastopolja.

Ranije je Ukrajina obezbeđivala do 85 odsto potreba Krima za svežom vodom preko Severnog krimskog kanala iz Dnjepra. Međutim, nakon ujedinjenja Krima i Rusije, Ukrajina je u potpunosti prekinula isporuku vode iz Dnjepra.
Ukrajinski političari odbijaju da uspostave isporuke vode na rusko poluostrvo, ali redovno objavljuju da Rusija ima „nameru da zauzme Severni krimski kanal“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala