Uzavrelo u Južnom kineskom moru – u toku vojne vežbe i Kine, i SAD

© AP Photo / Zha ChunmingDva broda kineske ratne mornarice u Južnom kineskom moru ispaljuju rakete na jednoj od vojnih vežbi.
Dva broda kineske ratne mornarice u Južnom kineskom moru ispaljuju rakete na jednoj od vojnih vežbi. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odluka SAD da pošalju dva nosača aviona u blizinu mesta gde se odvijaju kineske vojne vežbe u Južnom kineskom moru nije slučajna i može se, u izvesnom smislu, smatrati provokacijom. Ovaj potez samo povećava tenzije u ionako napetim odnosima Amerike i Kine, smatra dugogodišnji dopisnik srpskih medija iz Pekinga Zoran Đorđević.

Pentagon tvrdi da će kineske vojne vežbe u Južnokineskom moru, koje su počele 1. jula, dalje destabilizovati situaciju u, kako smatra, spornim vodama, dok Peking uzvraća da se vežbe održavaju u zoni kineskog suvereniteta i da stabilnost ugrožavaju vojne vežbe „nekih zemalja van regiona“.

Amerika je i u prethodnom periodu imala manevre sa trećim nosačem aviona pa se ovo sada već smatra konstatnom napetošću između dveju zemalja, ocenjuje Đorđević komentarišući pisanje „Volstrit džurnala“ koji navodi da američki nosači aviona „Nimic“ i „Ronald Regan“ počinju realizaciju „najvećih vojnih vežbi u Južnom kineskom moru poslednjih godina“.

Potez SAD povećava napetost i političke tenzije

Kineski vojni komentatori, prema rečima Đorđevića, ocenjuju da je cilj pokretanja velikih američkih nosača aviona ne samo demonstracija sile prema Kini već i pokazivanje okolnim zemljama da je američka vojna sila tu prisutna, da to područje nikada nije napustila i da služi kao garant bezbednosti ostalim zemljama u eventualnom slučaju opasnosti od kineske strane.

„To su naravno sve politički izgovori, ali nema sumnje da ovakav potez SAD povećava kako vojnu napetost u tom regionu, tako i političke tenzije u odnosima dveju zemalja“, kaže Đorđević.

Američke vojne vežbe su ranije planirane i to je američki državni sekretar Majk Pompeo već nagovestio, podseća naš sagovornik.

„Međutim, slanje nosača aviona baš u trenutku kada se u tom regionu odvijaju kineske vojne vežbe sigurno neće biti dobro primljeno u Pekingu. Kina je petodnevne vojne vežbe u Južnom kineskom moru otpočela 1. jula i kako su saopštili u tom području neće dozvoliti mešanje i prilazak drugih, stranih brodova, niti vojnih niti civilnih“, napominje Đorđević.

Nadmetanje Kine i SAD

Na pitanje da li je Kina sličnim potezima provocirala Amerikance sagovornik Sputnjika kaže da ne može da se seti nekog konkretnog primera, ali dodaje da između dve strane postoji neka vrsta nadmetanja.

„Kada jedna sila pokazuje svoju vojnu snagu u određenom području, ona druga želi da joj parira. Međutim, sadašnje objašnjenje američke strane da je njihov potez u cilju zaštite bezbednosti i stabilnosti u regionu ne stoji jer gomilanje trupa dveju strana sa relativno suprotstavljenim ideološkim i političkim interesima nikako ne doprinosi stabilnosti, već samo može da pojača tenzije“, ocenjuje dugogodišnji dopisnik iz Kine.

Može li doći do eskalacije

Komentarišući mogućnost da dođe do eskalacije u odnosima Kine i SAD, Zoran Đorđević kaže da veruje da će obe strane voditi računa da ne dođe neke incidentne situacije.

„Nikako ne bi bilo dobro da slučajno dođe do nekog incidenta jer to može da preraste u prilično ozbiljan sukob. Ja ne bih smeo da tvrdim da bi u tom slučaju moglo da dođe do nekog većeg oružanog sukoba jer to ne odgovara nijednoj strani, ali bi svakako trebalo izbeći bilo kakav sitan incident u smislu da neki avion preleti područje koja druga strana smatra zabranjenim ili da dođe do susreta aviona jedne i druge strane. U svakom sučaju, jasno je da obe strane žele da svoju vojnu moć pokažu ne samo jedna drugoj, već i okolnim zemljama. To su, u suštini, međusobne provokacije imajući u vidu da je Kina područje u kome izvodi vežbe proglasila zabranjenom zonom, a Amerikanci joj sada pariraju“, primećuje sagovornik Sputnjika.

Kina znatno unapredila svoje vojne snage

Kina je, kako kaže, u poslednjih deset godina znatno ojačala svoje vojne snage, naročito posle kupovine prvog nosača aviona i njegovog prilagođavanja za sopstvene potrebe, a zatim i puštanja drugog nosača aviona.

„Kina je izuzetno ojačala svoje pomorske snage, a zatim u velikoj meri unapredila i svoje naoružanje, radarsku tehniku, tehniku praćenja, a da ne govorimo o raketama i ostalim vođenim projektilima. Sigurno je da se ukoliko bi došlo do neke provokacije Kina ne bi dala, iako po snazi i dalje ne može da se poredi sa američkim mornaričkim snagama“, ukazuje Đorđević.

Kako navodi „Volstrit Džurnal“ u okviru američkih vojnih vežbi biće izvedeni letovi aviona sa nosača aviona u cilju provere borbene sposobnosti. Komandant američke udarne grupe, viceadmiral Džordž Vikof nije naveo gde će tačno biti izvođene vojne vežbe i demantovao je da su one odgovor na vojne vežbe Pekinga, ali je rekao da vojne vežbe Kine „opravdavaju prisustvo Ratne mornarice SAD (u regionu)“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala