Kako izgleda zalazak Sunca na drugim planetama /video/

© Sputnik / Vladimir Astapkovich / Uđi u bazu fotografijaZalazak sunca - Moskva siti
Zalazak sunca - Moskva siti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zalazak Sunca na Zemlji varira od narandžastog do crvenog, a na drugim planetama njegova boja je veoma različita, pa naučnici smatraju da se kreće od plavog, žutog do braon. Tako, recimo, na Marsu zalazak oboji nebo u nijanse slične bojama srpske ili ruske zastave – crveno, plavo i belo.

Boja zalaska na planetama našeg Sunčevog sistema zavisi od gasova koji su prisutni u atmosferi ili čestica koje lebde na površini planeta, prenosi Lajvsajens.

„Mnogi misle da su zalasci Sunca na drugim planetama isti kao na Zemlji, ali to je daleko od istine“, kaže Kurt Eler, profesor na koledžu u Rinou u SAD i vodeći autor istraživanja o izgledu zalaska Sunca na Marsu.

Zalazak na Marsu je plavičaste boje, dok se na Uranu preliva od plave do tirkizne, pokazuju podaci NASA.

Na Titanu, jednom od Saturnovih meseca, zalazak ima žute, narandžaste i braon nijanse.

Boja zalaska varira i na drugim planetama, kao i na Zemlji, u zavisnosti od sastava atmosfere. Gasovi u njoj lakše apsorbuju svetlosne zrake određenog spektra, pa oni koji „prođu“ oboje zalazak. Tako na Zemlji azot i kiseonik upijaju plavo i ljubičasto svetlo, dok propuštaju crveno, pa su nijanse crvene dominantne kod našeg zalaska.

Na Uranu, na primer, u atmosferi ima najviše vodonika, helijuma i metana, koji apsorbuju zrake crvenog spektra, a propuštaju plave i zelene, pa je nebo svetlo plavo, a zalazak je uglavnom tirkizne boje, tvrde u NASA.

Međutim, ako u atmosferi dominira nešto drugo, a ne gasovi, to znatno utiče na boju zalaska. Takav slučaj je na Marsu, gde u atmosferi dominiraju čestice prašine, kaže Eler.

© Foto : Wikipedia/Javno vlasništvoZalazak Sunca na Marsu
Kako izgleda zalazak Sunca na drugim planetama /video/ - Sputnik Srbija
Zalazak Sunca na Marsu

Prema Elerovim rečima, zalazak na Marsu zapravo je u kombinaciji tri boje – crveno, plavo, belo. Sunčev disk je beo, oko njega je plavičasti odsjaj, a dalje od njega nebo ima crvenkastu boju, zbog toga što čestice prašine crvene boje, što su dalje od izvora svetlosti, propuštaju manje zraka, pa boje nebo u crveno. Sa druge strane, uz samo Sunce, te čestice propuštaju zrake u plavom spektru, te otuda kombinacija crveno, plavo, belo.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala