U Crnu Goru najviše ulažu Rusi i Srbi

CC0 / Balkan Photos / Crna Gora i Rusija - ilustracija
Crna Gora i Rusija - ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Rusi su za 16 meseci u Crnoj Gori uložili 95 miliona evra i ubedljivo su na prvom mestu po stranim direktnim investicijama.

Od zemalja regiona u tom periodu, Srbija je investirala najviše novca, i to 44 miliona evra.

Pojava virusa usporila je, ali nije zaustavila priliv stranih direktnih investicija u Crnoj Gori, pa su se tako za četiri meseca ove godine u Crnu Goru slila 282 miliona evra, prenosi crnogorski portal „Bankar“.

Prošle godine u Crnoj Gori priliv stranih investicija iznosio je 778 miliona evra, a za 12 meseci prošle i četiri meseca ove godine strane direktne investicije su premašile milijardu evra.

Prvo mesto u investicijama u Crnoj Gori ubedljivo drži Rusija, a Rusi su za 16 meseci u Crnoj Gori uložili 95 miliona i to dominantno u domaća preduzeća, ali i u sektor prodaje nepokretnosti.

Na drugom mestu našla se Kina, a priliva stranih direktnih iz Kine prošle godine nije bilo, dok je za četiri meseca ove godine investirano 70 miliona evra.

Koliko novca i u koji sektor je Kina uložila ostaje nepoznanica, jer su podatke označili kao poverljive.

Švajcarska je ovog puta zauzela treće mesto, a najviše novca Švajcarci su uložili u interkompanijski dug, što predstavlja ulaganja koja ne povećavaju osnovni kapital.

Priliv stranih direktnih investicija iz Mađarske je iznosio 54,5 miliona evra, a iz Ujedinjenih Arapskih Emirata 54 miliona evra.

Ulaganja iz Italije i Nemačke iznosila su po 43 miliona evra, zatim sledi Holandija sa 40 miliona evra investicija, a na desetom mestu je Turska sa 39 miliona evra.

Iz Bosne i Hercegovine se za 16 meseci u Crnu Goru slilo 35 miliona evra, a iz Hrvatske 17 miliona evra.

Sa Kosova je priliv iznosio 10 miliona evra, a iz Albanije 4,7 miliona evra.

Najmanje novca uloženo je iz Severne Makedonije i to svega 634.000 evra.

Prema podacima Centralne banke Crne Gore, za 12 meseci 2019. godine iz Crne Gore se odlilo nešto više od 400 miliona evra, a u prva četiri meseca ove godine 101 milion evra.

Bokokotorski zaliv - Sputnik Srbija
Rusi ubedljivo najveći kupci nekretnina u Crnoj Gori, slede ih Turci

Neto priliv stranih direktnih investicija, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva u aprilu je iznosila 180,7 miliona evra, što je 78,6 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

„Ukupan priliv stranih direktnih investicija porastao je 31,9 odsto u odnosu na uporedni period, što je rezultat povećanja priliva od interkompanijskog duga”, navodi se u Biltenu Centralne banke Crne Gore.

U Crnu Goru je sa Devičanskih ostrva za godinu i četiri meseca investirano 36 miliona evra, a iz Južne Afrike priliv stranih direktnih investicija za 16 meseci iznosio je 624.000 evra.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala