Najveći portret Novaka Đokovića je u Beogradu – i to na šljaci /video/

Pratite nas
Na šljaci teniskog kluba Đukić na Bežanijskoj kosi u Beogradu, arhitekta i street artist Andrej Josifovski, poznatiji kao „Pijanista“, napravio je najveći portret Novaka Đokovića na svetu.

Crtež je dugačak čak 24 metra, širok je 11 metara, prostire se na površini od 264 kvadratnih metara, a kuriozitet je činjenica da je reč o prvom umetničkom poduhvatu ovog tipa na crvenoj zemlji, na jednom teniskom terenu.

Povod crteža pod nazivom „ŠLJAKAnje terena“ i celokupnog projekta „Prvo očistimo sebe, pa pogledajmo druge“, nastao je iz želje da se pruži podrška najboljem teniseru sveta i da se pokaže da u Srbiji postoje ljudi koji vrednuju sve što Đoković radi i čini za naš narod, i ne zaboravljaju njegova dela uprkos izazovima sa kojima se naš teniser susreće, prenosi RTS.

„Novak je čovek koji ima izuzetan sjaj. On pohodi naše snove i svima nam je motivacija. Teško je naći tako velike reči koje bi ga opisale. Citiraću ovom prilikom mog prijatelja Srđana Timarova, koji je rekao sledeće: 'Svi vi koji nemate dara da sagledate njegovu svetlost, ostaćete tamo, u mraku njegove senke.' E, to je Đoković“, kaže Josifovski, kome je za crtež na šljaci bilo potrebno šest sati neprestanog, ali zabavnog, rada.

Od ponoći, kada je izašao na teren, sve do šest časova ujutro, „Pijanista“ je „šljakao“, pazeći na svaki detalj brižljivo osmišljenog dizajna.

Rekao je da je kao dete trenirao tenis i da je posle svakog treninga bilo obavezno čišćenje terena i ravnanje podloge.

„Tada sam naučio da je to čišćenje vrlo bitno da bi se tu na terenu, pokazala veština i sportsko viteštvo. Za mene su sportski tereni zauvek ostali neka vrsta svetilišta, gde vlada sportski duh i gde se za pobedu bori časno“, rekao je Josifovski.

Kazao je da nažalost, ne doživljavaju svi sport i šampione na isti način.

„Postoje oni koji ne poštuju dovoljno rezultate i smatraju sebe dostojnim da komentarišu i omalovažavaju najbolje među nama, posebno oni koji su rođeni na Zapadu. Na njihovu nesreću, a našu sreću, desilo se da mala balkanska Srbija iznedri jednog velikog šampiona u tenisu, najboljeg na svetu, Novaka Đokovića, kakvog bi inače 'trebalo' da imaju samo zemlje koje misle da su dobile pravo da upravljaju svetom, jer se u njima uvek rađaju najpametniji i najjači ljudi. Tako barem oni misle. I u svojim naporima da objasne kako su oni uvek i u svemu u pravu, a ne Novak, stvari su prevršile meru“, kaže Josifovski.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala