Moskva: Strateško partnerstvo Rusije i Kine kod Boltona „izaziva žgaravicu“

© Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaZamenik ruskog ministra odbrane Aleksandar Fomin
Zamenik ruskog ministra odbrane Aleksandar Fomin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Strateško partnerstvo Rusije i Kine kod bivšeg savetnika predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džona Boltona „izaziva žgaravicu“, izjavio je zamenik ruskog ministra odbrane Aleksandar Fomin.

„Verovatno je da strateško partnerstvo Rusije i Kine, koje je u ovom trenutku dostiglo najviši nivo u čitavoj istoriji bilateralnih odnosa, kod autora memoara (Boltona) izaziva žgaravicu“, rekao je Fomin komentarišući Boltonove memoare, u kojima je bivši Trampov savetnik izneo svoja sećanja na rusko-američke pregovore o Sporazumu o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

Prema Fominovoj oceni, Boltonova sećanja u velikoj meri izokreću istinu.

„U principu, u pregovaračkoj praksi nije običaj da se otkriva sadržaj poverljivih razgovora bez saglasnosti druge strane. Iako je autor memoara dozvolio sebi da odstupi od pravila, bilo bi pravedno prokomentarisati njegove teze, utoliko pre što ocene koje je naveo suštinski izokreću realne događaje“, rekao je Fomin novinarima.

On je, komentarišući Boltonovu tvrdnju da je Rusija navodno podržala američki stav da je Sporazum izgubio aktuelnost, naveo da je odluka SAD o istupanju iz Sporazuma bila unapred isplanirana, a da su optužbe na račun Rusije o narušavanju odredbi dokumenta bile neosnovane.

© REUTERS / Leah MillisDžon Bolton i Donald Tramp
Moskva: Strateško partnerstvo Rusije i Kine kod Boltona „izaziva žgaravicu“ - Sputnik Srbija
Džon Bolton i Donald Tramp

Prema Fominovim rečima, SAD vode doslednu politiku nepoštovanja svojih obaveza u sferi kontrole nad naoružanjem kako bi sebi stvorile uslove za vojnu dominaciju.

Fomin je istakao da je odluka Vašingtona da istupi iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa bila pogrešna, a da su primedbe koje su upućene Moskvi izmišljene.

„Želim još jednom da naglasim da je sva odgovornost za propast Sporazuma u celini na Sjedinjenim Američkim Državama“, rekao je Fomin.
Raskid Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, jednog od stubova globalnog sistema strateške stabilnosti, dogodio se nakon odluke SAD da u avgustu prošle godine jednostrano istupe iz tog dogovora, zbog toga što Rusija navodno ne poštuje odredbe dokumenta.

Vašington je optuživao Moskvu da testira zabranjenu raketu 9M729 (SSC-8 po klasifikaciji NATO-a). Moskva tvrdi da raketa ima dozvoljeni radijus dejstva – manji od 500 kilometara. Kina nije bila učesnik u pregovorima, a to je takođe bio jedan od razloga koje su SAD navele kao opravdanje za svoju odluku da istupe iz sporazuma.

Fomin je istakao da Rusija delatnost Kine u raketnoj sferi ne vidi kao pretnju bezbednosti i razlogom za raskidanje Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

Američka administracija na raznim nivoima naglašava da je neophodno da se Kina uključi u pregovore za izradu novog trilateralnog nuklearnog sporazuma, u kojem bi učestvovali Peking, Moskva i Vašington. Kina odbacuje tu ideju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala