Si-en-en: Tramp „gubi živce“ kada mu obaveštajci pominju „rusku pretnju“

© AP Photo / Evan VucciDonald Tramp
Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američka obaveštajna služba sve ređe izveštava predsednika SAD Donalda Trampa o „ruskoj pretnji“ zbog njegovog negativnog odnosa ka takvim saopštenjima i sumnji u istinitost obaveštajnih podataka koji se tiču Rusije, javlja „Si-en-en“, pozivajući se na brojne izvore.
„Prema rečima jednog bivšeg visoko rangiranog saradnika obaveštajne službe, predsednikovi pomoćnici imali su jedno jednostavno pravilo: nikada ne diraj Rusiju“, saopštio je televizijski kanal.

Kako navodi „Si-en-en“, ukoliko je izveštaj sadržao saopštenja o Rusiji, Tramp je često umeo da „prasne, zahtevajući objašnjenje zbog čega oni (zaposleni u specijalnim službama) i dalje fokusiraju na Rusiju“.

Prema informacijama televizijskog kanala, Tramp je od početka svog predsedničkog mandata „često gubio živce“ kada bi američka obaveštajna služba pokušala da ga upozna sa tvrdnjama u kojima je Rusija izložena u negativnom svetlu, a takođe je izražavao sumnju u takve podatke.

Američki lider je ranije u više navrata izjavljivao da računa na „popravljanje odnosa sa Rusijom“. Neki od predstavnika njegove administracije isticali su potrebu aktivnije saradnje između Moskve i Vašingtona.

„Njujork tajms“ je ranije objavio da je izvesna jedinica ruske vojno-obaveštajne službe, navodno, podsticala talibane da napadaju na međunarodnu koaliciju u Avganistanu. Ministarstvo inostranih poslova Rusije nazvalo je navode američkog lista lažnim vestima, a tvrdnje američkog lista opovrgli su i talibani.

Talibani - Sputnik Srbija
„Njujork tajms“ tvrdi: Posrednik između Moskve i talibana u Avganistanu – švercer narkoticima

Američki predsednik izjavio je da ga je obaveštajna služba obavestila da su informacije o navodnoj zaveri Rusije s talibanima protiv američkih snaga u Avganistanu - neverodostojne.

Tramp je ocenio da se radi o provokaciji, dok je Pentagon, s druge strane, objavio izveštaj o bezbednosti u Avganistanu u kome se navodi da je Rusija politički podržavala avganistanski radikalni pokret „Taliban“, a državni sekretar SAD Majk Pompeo tvrdi da Moskva deset godina prodaje streljačko oružje talibanima.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je, komentarišući pisanje medija, rekao da je su tvrdnje laž, a na pitanje novinara da li su predsednici dve zemlje, Vladimir Putin i Donald Tramp, tokom godine razgovarali o tome, odgovorio je odrično.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala