Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

„Njujork tajms“ tvrdi: Posrednik između Moskve i talibana u Avganistanu – švercer narkoticima

© AP Photo / UncreditedTalibani
Talibani - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki dnevnik „Njujork tajms“ objavio je novi materijal o navodnoj zaveri Rusije i talibana u Avganistanu protiv američkih vojnika u kojem se tvrdi da je glavni posrednik između njih bio trgovac narkoticima Rahmat Azizi.

List se poziva na neimenovane američke i avganistanske zvaničnike.

Prema navodima, Azizi je bio angažovan na jednom građevinskom projektu sa koalicijom na čijem je čelu Amerika, a zatim je otišao u Rusiju.

„Njujork tajms“ piše da izveštaji obaveštajnih službi, koje potvrđuju avganistanski zvaničnici, pokazuju da je Azizi godinama vršio predaju novca između ruske vojne obaveštajne službe i boraca povezanih s talibanima.

Pre oko šest meseci, avganistanska obaveštajna služba je izvršila pretres kancelarija više biznismena u Kabulu i Kunduzu koji su, kako se pretpostavljalo, bili deo te „šeme nagrađivanja“.

„Meta te operacije je bio Rahmat Azizi koji je putovao u Rusiju i nazad i tvrdio da radi tamo, mada niko nije znao čime se on bavio“, citira „Njujork tajms“ reči zamenika šefa lokalnog saveta Kunduza Safiule Amirija.

Prema njegovim rečima, u vreme akcije Azizi je nestao.

Američki list je nedavno objavio članak u kojem se tvrdilo da je ruska vojna obaveštajna služba navodno predlagala nagrade talibanima za napade na američke vojnike u Avganistanu i da je o tome obavešten i predsednik Donald Tramp. Konkretni dokazi za te tvrdnje nisu navedeni.

List je potom objavio, pozivajući se na tri izvora, da su američki zvaničnici „presreli“ elektronske podatke o finansijskim transakcijama sa računa koji navodno pripada ruskoj vojnoj obaveštajnoj službi na račun talibana.  To je postao glavni dokaz za ranije iznete tvrdnje.

U međuvremenu, ambasada Rusije u Vašingtonu zatražila je od američkih vlasti adekvatnu reakciju na pretnje koje zbog toga stižu na adresu ruskih diplomata, a rusko Ministarstvo spoljnih poslova je pisanje „Njujork tajmsa“ nazvalo lažnim vestima.

Tramp je ocenio da se radi o provokaciji, a Bela kuća, Pentagon i obaveštajne službe SAD su saopštili da trenutno nema dokaza za iznete tvrdnje i da o tome nisu informisali predsednika.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je, komentarišući pisanje medija, rekao da je su tvrdnje laž, a na pitanje novinara da li su predsednici dve zemlje, Vladimir Putin i Donald Tramp, tokom godine razgovarali o tome, odgovorio je odrično.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala