Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Rusija: Optužbe o „zaveri“ Moskve sa talibanima - neosnovane

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaZgrada MIP Rusije
Zgrada MIP Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nema nikakvih dokaza o „zaveri Moskve s talibanima“, izjavio je specijalni izaslanik ruskog predsednika za Avganistan, direktor Drugog azijskog departmana pri Ministarstvu inostranih poslova Rusije Zamir Kabulov.

„Potrebni su nam dokazi, a njih nema. To su neosnovane tvrdnje“, rekao je on.

Na pitanje da prokomentariše saopštenja američkih medija o tome da je posrednik između Rusije i talibana navodno bio švercer narkoticima Rahmat Azizi, Kabulov je odgovorio da nikada nije čuo za tog čoveka.

Svako greši, samo neinteligentni istrajavaju u pravljenju grešaka

S tim u vezi, predsedavajući Odbora za međunarodne poslove Saveta federacije Rusije Konstantin Kosačov rekao je da autori antiruske kampanje u SAD, koji bez dokaza optužuju Rusiju za veze sa avganistanskim radikalnim pokretom „Taliban“, uporno insistiraju na toj temi u kontekstu predstojećih izbora u Americi.

„Ciceron je govorio da je 'svakom čoveku svojstveno da greši, ali da nikome osim glupim ljudima nije svojstveno da istrajavaju na grešci'. Amerika je imala mogućnost da oprezno izađe iz priče sa lažima o navodnoj 'zaveri' Rusije s talibanima i o nekom ruskom novcu za napade na američke vojnike u Avganistanu“, napisao je ruski senator na Fejsbuku.
MIP Rusije - Sputnik Srbija
Rusija o „zaveri“ s talibanima: Mnogo buke oko otvorene laži

Senator je skrenuo pažnju i na to da se na sajtu Ujedinjenih nacija nalazi interesantan članak o tome kako je funkcionisala nacistička propaganda pred rat.

„Hitler je znao da Nemci neće podržati rat s ciljem da okupiraju nove teritorije, ali je znao da će ga podržati ako se radi o zaštiti njihovih porodica. Krivili su Jevreje da teže da unište Nemce. Ubedili su ljude da su Jevreji stajali iza svih neprijateljskih država koje su ratovale s Nemačkom“, citirao je Kosačov reči Stivena Lakerta, zaposlenog u muzeju Holokausta u Vašingtonu.

Kosačov je rekao da ne pravi nikakve istorijske paralele, ali da ističe “korisnost periodičnog obnavljanja istorijskih materijala u sećanju (ljudi)“.

Rusija „ne igra“ na trgovce drogom

Tim povodom oglasio se i zamenik predsednika komiteta Saveta federacije Rusije za međunarodna pitanja Vladimir Džabarov, koji je u razgovoru za radio stanicu „Govori Moskva“ sugerisao da je članak „Njujork Tajmsa“ povezan sa predstojećim predsedničkim izborima u SAD.

On je rekao da taj list izražava stav demokrata.

„Oni to i ne kriju. Demokrate zaista žele da optuže Trampa za 'zaveru' s nama – podmuklom Rusijom, uoči predsedničkih izbora. To su američke gluposti“, objasnio je senator.

Džabarov je istakao da u Avganistanu praktično i nema Rusa, da se Rusija ne „igra“ na trgovce drogom i podsetio da je i sam Tramp negirao tvrdnje medija.

Podsetimo, američki dnevnik „Njujork tajms“ nedavno je objavio članak u kojem se tvrdilo da je ruska vojna obaveštajna služba navodno predlagala nagrade talibanima za napade na američke vojnike u Avganistanu i da je o tome obavešten i predsednik Donald Tramp. Konkretni dokazi za te tvrdnje nisu navedeni.

Zatim je u četvrtak objavio novi materijal o navodnoj zaveri Rusije i talibana u Avganistanu protiv američkih vojnika u kojem se tvrdi da je glavni posrednik između njih bio trgovac narkoticima Rahmat Azizi.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala