Parlament sledeće nedelje počinje sa radom na zakonima za realizaciju izmena Ustava Rusije

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaUstav Ruske Federacije
Ustav Ruske Federacije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Parlament će sledeće nedelje početi sa radom na zakonima za implementaciju izmena u Ustav Rusije, izjavio je predsedavajući Odbora Saveta federacije za ustavno zakonodavstvo, senator Andrej Klišas.

Senator je istakao da će izmene u Ustavu Rusije stupiti na snagu nakon što Centralna izborna komisija (CIK) objavi zvanične rezultate glasanja.

„Nakon objavljivanja zvaničnih rezultata CIK, amandmani stupaju na snagu“, rekao je Klišas.

On je precizirao da će za uključivanje amandmana u tekst Ustava biti potrebno da predsednik izda ukaz.

Istakao je i da su Rusi pružili ubedljivu podršku izmenama Osnovnog zakona.

„(Ovo je) ubedljiva pobeda pristalica snažne socijalne suverene države. Glasanje (je proteklo) bez ozbiljnih kršenja (procesa glasanja)“, rekao je senator.

Podsetimo, za izmene u Ustavu Rusije glasalo je 77,92 odsto državljana Rusije, dok je protiv bilo 21, 27 odsto građana, pokazuju podaci Centralne izborne komisije Rusije nakon obrade 100 odsto glasačkog materijala. Ukupna izlaznost na glasanje o izmenama u Ustavu Rusije je, prema preliminarnim podacima, 65 odsto ukupnog glasačkog tela, saopštila je predsednica Centralne izborne komisije Ela Pamfilova.

Putin glasao o izmenama Ustava - Sputnik Srbija
Izjašnjavanje o izmenama Ustava: Glasao i Putin /video/

Glasanje za izmene Ustava Ruske Federacije bilo je zakazano za 22. april, ali je zbog epidemije virusa korona odloženo. Kasnije je predsednik Rusije Vladimir Putin odredio novi datum za glasanje – 1. jul. Međutim, zbog epidemiološke situacije u zemlji i bezbednosti građana Rusije za izmene Ustava se moglo glasati cele sedmice – od 25. juna do danas.

Izmene Ustava Rusije

Predsednik Rusije je u januaru 2020. godine predložio niz izmena u osnovni zakon zemlje koji će ovaj dokument učiniti usklađenijim sa savremenim potrebama. Posle rasprave radne grupe o izmenama Državna duma Rusije je 11. marta usvojila predlog zakona koji je dao Putin. Istog dana predlog je odobrio Savet federacije. Nakon toga ruski predsednik potpisao je ukaz kojim se nalaže da glasanje o izmenama Ustava bude 22. aprila, ali je ovaj datum kasnije odložen zbog pandemije virusa korona.

Aktuelni Ustav usvojen je 1993. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala