Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Tramp: Američki obaveštajci negiraju „zaveru Rusije s talibanima“

© AP Photo / Alex BrandonPredsednik SAD Donald Tramp
Predsednik SAD Donald  Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mnogi u američkoj obaveštajnoj službi smatraju da Rusija uopšte nije bila u „zaveri“ s talibanima, izjavio je predsednik SAD Donald Tramp.

„Iz onoga što sam čuo, a ja dobro čujem, mnogi ljudi u obaveštajnoj službi smatraju da toga uopšte nije bilo. Mislim da je to prosto obmana novina i demokrata. Slažem se s ljudima iz obaveštajnih službi. Da se to dogodilo, i Rusi bi za to čuli, i drugi koji su umešani bi čuli za to“, rekao je Tramp za televizijski kanal „Foks biznis“.

List „Njujork tajms“ je ranije, pozivajući se na anonimne predstavnike američkih obaveštajnih službi, objavio tekst u kojem je navedeno da je ruska vojno-obaveštajna služba nudila nagrade talibanima za napade na američke vojnike u Avganistanu, kao i da je predsednik SAD Donald Tramp informisan o tome.

Zatim je u novom tekstu list naveo, pozivajući se na izjave tri izvora, da su američki zvaničnici presreli elektronske podatke o finansijskim transakcijama s bankarskog računa koji, navodno, kontroliše ruska vojno-obaveštajna služba, na račun povezan s talibanima.

Zgrada američkog Senata u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Amerikanci predlažu uvođenje sankcija Putinu

Ova činjenica, kako navodi „Njujork tajms“, jedan je od dokaza o tome da je Rusija, navodno, nagrađivala borce u Avganistanu za ubistva američkih vojnika.

Ambasada Rusije u SAD zatražila je od američkih vlasti da adekvatno reaguju na pretnje koje su počele da stižu na adresu ruskih diplomata zbog vesti o Rusiji i Avganistanu.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije je medijska saopštenja okarakterisalo kao lažne vesti. Tramp je naveo da je članak „Njujork tajmsa“ naručen i saopštio da američka obaveštajna služba nije razmatrala informaciju američkog lista kao verodostojnu.

Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O'Brajen je ranije izjavio da optužbe o „zaveri Rusije s talibanima“ koje su objavljene u štampi nisu potvrdile američke specijalne službe. Predstavnik Pentagona je dodao da njegov resor ne raspolaže potvrdama „zavere“.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov je naveo da je reč o lažnim optužbama, a na pitanje novinara da li je Tramp o tome razgovarao s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom Peskov je odgovorio negativno.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala