Slučaj koji je matirao pravosuđe u Severnoj Makedoniji

CC0 / Pixabay / Rimska boginja pravde i pravednosti Justicija
Rimska boginja pravde i pravednosti Justicija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Makedonsko Specijalno javno tužilaštvo, osnovano kako bi se obuzdala korupcija i razotkrile brojne afere bivše vlasti, ugašeno je ove nedelje, dok je bivša šefica tog tela Katica Janeva osuđena na sedam godina zatvora zbog korupcije u aferi „Reket“. Pravda u Severnoj Makedoniji je ovim matirana, ocenjuje skopski analitičar Branko Đorđevski.

Nakon 42 ročišta sud u Skoplju je osudio na devet godina zatvora Bojana Jovanovskog, poznatijeg kao Boki 13, za pranje novca i trgovanje uticajem, a Janevu, koja je vodila Specijalno javno tužilaštvo, na sedam godina zbog mita i korupcije.

Janevska matirala pravdu u Makedoniji

„Čitav ovaj slučaj uzdrmao je svest građana Makedonije i srušio ideal pravde. Svi se s pravom pitaju da li i kako će se nadalje vera u pravdu u Severnoj Makedoniji povratiti. Kada je ovaj sud i tužilaštvo oformljen očekivanja su bila velika, posebno jer je njegovo formiranje došlo posle niza skandala koje je započeo objavljivanjem prisluškivanih razgovora funkcionera vlade koju je vodila VMRO-DPMNE,“ kaže Đorđevski.

On podseća da su ti audio snimci sadržali veliki broj podataka o kriminalu i korupciji među državnim zvaničnicima.

„Građani su tada na izborima zbog toga kaznili VMRO-DPMNE, a podržali su ideju da se ideal pravde vrati u državu, upravo kroz Tužilaštvo i sud koji su sada zahvaljujući Katici Janevskoj pali u vodu. Ti procesi su počeli, otvoreno je mnogo slučajeva i tužilaštvo je imalo podršku makedonske javnosti. Međutim, ovo što se desilo sa Janevom diskreditovao je celo Tužilaštvo.  Ispostavilo se da i ličnosti za koje se mislilo da su sposobne da povrate poverenje u naš pravosudni sistem skloni korupciji,“ s gorčinom konstatuje Đorđevski.

Svi procesi dovedeni u pitanje

U isto vreme on se pita i šta će se desiti sa procesima koji su vođeni dok je Janeva rukovodila Tužilaštvom, ili su započeti zbog afere bivše vlasti, odnosno, hoće li i oni biti dovedeni u pitanje.

„Okrnjeni su svi slučajevi i sve to dovodi u pitanje prethodne postupke koje je Tužilaštvo sprovodilo tokom istražnih radnji. Jer ako ste vi na kraju ispali korumpirani, legitimno je pitanje sa kakvim kredibilitetom i objektivnošću ste sprovodili istražne radnje,“ pita se on.

Đorđevski napominje i da je veliko pitanje kako će se sve privesti kraju pošto su svi tužioci posle zatvaranja Specijalnog tužilaštva i suda kao i predmeti vraćeni u državno tužilaštvo.

Od „Imperije“ do „Reketa“

Osim Janeve u aferi „Reket“ na devet godina zatvora osuđen je Bojan Jovanovski za krivična dela „protivzakonit uticaj“ i „pranje novca“, a bivša specijalna tužiteljka za „prisluškivanje, i zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja“.  Suđenje u slučaju "Reket", počelo je 3. decembra prošle godine, a osim Jovanovskog i Janeve, bio je optužen i Zoran Milevski koji je na prvom ročištu priznao krivicu i dobio tri godine zatvora.

Prema optužnici, Jovanovski, Janeva i Milevski su od novembra 2018. do aprila 2019. uzeli 1,55 miliona eura od jednog od najbogatijih Makedonaca Jordana Kamčeva, da mu se zauzvrat „olakša pozicija“ u predmetu Specijalnog tužilaštva „Imperija“ u kojem je bio prvoosumnjičeni.

Istraga protiv biznismena i najbogatijeg Makedonca po Forbsovoj listi Kamčeva je vođena i zatvorena kao neosnovana, pre skoro dve decenije zbog navodno nelegalnog načina na koji je uplatio novac za izbornu kampanju VMRO-DPMNE. Osnivanjem Specijalnog tužilaštva taj slučaj je ponovo aktiviran pod imenom afera „Imperija“. Kamčev je u avgustu 2018. stavljen pod posebne istražne mere. U međuvremenu mu je Janevski ponudio da se reklamira na njegovoj televiziji 1TV tražeći mu ogromnu sumu novca i nagoveštavajući da se protiv njega priprema „predmet“ u Specijalnom tužilaštvu.

Kamčev je uhapšen u novembru 2018 godine, a iz pritvora je pušten na predlog tada glavne specijalne tužiteljke Katice Janeve, ali je pre toga Janevskom isplatio u kešu milion evra, koliko je ovaj tražio za navodno reklamiranje na njegovoj televiziji.

Kamčev je rekao da mu Janeva nije nudila da plati reket, već da je to radio Boki 13, ali da mu je jednom prilikom, kada je bio pozvan u Specijalno tužilaštvo, rekla da „završi posao koji je počeo sa Bojanom“.

Pošto, kako je naveo na suđenju Janevoj, nije imao gde da prijavi ucenu, Kamčev je odlučio prvo da im ispati milion evra i da to dokumentuje video zapisom. Nakon što je isplatio pare, o tome je na sastanku obavestio i premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva, koji je, kako je istakao, bio zaprepašćen.

Milion u „Luj Viton“ torbi

U međuvremenu Kamčev je, prema sopstvenim rečima, pošto nikom nije verovao, informisao i tadašnjeg direktora tajne policije Gorana Nikolovskog, sa kojim je prijatelj, a koji ga je posavetovao da sve hard diskove, uređaje i snimke sačuva.

Prvi audio i video snimcima kako Janevski ucenjuje Kamčevog objavio italijanski list "La Verita" iz Milana. Pošto je slučaj obelodanjen u stranim medijima, Kamčev je prijavio da ga reketiraju, navodeći da je od njega tražena suma od osam miliona evra, ali da je na kraju pao dogovor da isplati „samo pet“, i to u četiri rate. Nakon prve tranše, Kamčev je dobio nekoliko olakšica: oslobođen je kućnog pritvora, vraćen mu je pasoš, a na kraju je stekao i status zaštićenog svedoka. U prilog umešanosti Janeve u slučaj reketiranja svedoči i to što je samo ona, kao specijalna tužiteljka, imala pravo da potpiše odluku kojom je Kamčev pušten iz pritvora. Biznismen je tvrdio i da mu je bilo obećano da će, uz isplatu pune sume, Specijalno javno tužilaštvo odustati od postupka protiv njega.

Istog dana kada su Jovanovski i Milevski uhapšeni Janeva je 15. jula objavila da podnosi neopozivu ostavku, pošto je i njeno ime isplivalo kao deo tima za rektiranje Kamčeva. Posle istrage optužnica protiv nje je podignuta u decembru prošle godine.

Istražitelji pretpostavljaju da su Janeva i Jovanovski dobili 1,5 miliona evra u kešu – pola miliona od biznismenove žene, i milion od Kamčeva lično – spakovan u „Luj Viton“ torbu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala