Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Osuli paljbu: Pentagon i Pompeo optužuju Rusiju za podržavanje talibana

© AP Photo / ALLAUDDIN KHANGrupa talibanskih boraca snimljenih oktobra 2006. u provinciji Zabul u Avganistanu. Njihov komandant je novinaru agencije AP rekao da će se "ustanici" boriti protiv "hrišćanske" vojske sve dok ova ne napusti Avganistan.
Grupa talibanskih boraca snimljenih oktobra 2006. u provinciji Zabul u Avganistanu. Njihov komandant je novinaru agencije AP rekao da će se ustanici boriti protiv hrišćanske vojske sve dok ova ne napusti Avganistan.  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pentagon je objavio izveštaj o bezbednosti u Avganistanu u kome se navodi da je Rusija politički podržavala avganistanski radikalni pokret „Taliban“, dok državni sekretar SAD Majk Pompeo tvrdi da Moskva deset godina prodaje streljačko oružje talibanima.

Ministarstvo odbrane SAD smatra da Rusija podržava mirovne sporazume sa talibanima kako bi sprečila dugoročni boravak američkih vojnika u Avganistanu.

„Rusija će verovatno nastaviti da podržava napore SAD u pravcu pomirenja sa talibanima, u nadi da će to sprečiti dugoročno vojno prisustvo SAD u Avganistanu“, navodi se u izveštaju o bezbednosti u Avganistanu, koji je objavio Pentagon.

Kako se navodi, „Rusija je politički podržavala talibane kako bi pojačala svoj uticaj u toj grupi, ograničila zapadno vojno prisustvo i podstakla operacije u borbi protiv DAEŠ-a, iako Rusija zvanično negira umešanost u to“.

Međutim, u izveštaju Pentagona ne navodi se da je Rusija prodavala oružje talibanima ili da im je plaćala za napade na američke vojnike, kako su pisali mediji. Ipak, Pompeo tvrdi drugačije.

Rusi ugrožavaju živote Amerikanaca

„Činjenica da Rusija deluje u Avganistanu na način koji protivreči SAD, nije novost. Rusi 10 godina prodaju talibanima streljačko oružje, što ugrožava živote Amerikanaca. Mi smo se protivili tome. Svaki put kada sam se sastajao sa svojim ruskim kolegom govorio sam: 'Prekinite sa tim'“, rekao je Pompeo na pres-konferenciji.

Državni sekretar je dodao da se ruski i američki interesi u Avganistanu delimično poklapaju, u tome što su usmereni na smanjenje terorističke pretnje.

Pompeo nije želeo da komentariše vesti u medijima da je Rusija navodno platila talibanima za napade na američke vojnike u Avganistanu.

Ranije je list „Njujork tajms“ objavio da je izvesna jedinica ruske vojno-obaveštajne službe, navodno, podsticala talibane da napadaju međunarodnu koaliciju u Avganistanu. Ministarstvo inostranih poslova Rusije nazvalo je navode američkog lista lažnim vestima, a tvrdnje američkog lista opovrgli su i talibani. Američki predsednik Donald Tramp i Pentagon saopštili su da nemaju informacije o tvrdnjama koje iznose mediji. Tramp je izjavio da je priča o navodnoj zaveri Rusije i talibana izmišljena kako bi se njemu nanela šteta na predstojećim izborima. 

Sporazum SAD i talibana

Podsetimo, krajem februara SAD i talibani potpisali su mirovni sporazum kojim je okončan rat u Avganistanu posle 18 godina, najduži koji su SAD vodile u svojoj istoriji.

Sporazumom, čijem je potpisivanju prisustvovao i američki državni sekretar Majk Pompeo, predviđeno je da će SAD i NATO povući sve vojnike iz Avganistana u roku od 14 meseci, a međuavganistanski dijalog bi trebalo da počne u martu posle dogovora o  razmeni zarobljenika.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala