„Obuzdati Rusiju“: Tramp odobrio plan o premeštanju američkih snaga iz Nemačke

© AP Photo / Cliff OwenPredsednik SAD Donald Tramp
Predsednik SAD Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik Donald Tramp odobrio je plan o premeštanju 9,5 hiljada vojnika iz Nemačke. Oni će biti dislocirani u cilju „obuzdavanja Rusije“.
„Ministar odbrane (Mark Esper) i predsednik Združenog komiteta načelnika štabova američke vojske (Mark Mili) juče su informisali predsednika o planovima premeštanja 9,5 hiljada vojnika iz Nemačke. Odobreni predlog ne samo da odgovara direktivi predsednika, već će i pojačati obuzdavanje Rusije, pružiće garancije saveznicima, poboljšaće stratešku i operativnu fleksibilnost Amerike u Evropi“, saopštio je portparol Pentagona Džonatan Hofman.

Ističe se da će ministar i predsedavajući Združenog komiteta načelnika štabova održati brifinge u odgovarajućim odborima Kongresa na tu temu.

Vojnici Rusije i Amerike - Sputnik Srbija
Rusija ima spreman odgovor na američko „obuzdavanje“

Kako je „Vol strit džornal“ ranije izvestio, administracija Donalda Trampa je naložila Pentagonu da do septembra iz Nemačke povuče minimum 9,5 hiljada vojnika. U ukazu koji je potpisao Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O` Brajan se takođe zahteva da smanji ukupan  broj američkih snaga u toj zemlji do 25 hiljada.

Istovremeno, poljski portal „Gazeta pravna“ preneo je da će SAD prebaciti u Poljsku ne jednu, nego dve hiljade vojnika. Kako se ističe, SAD „planiraju da u Poljsku prebace oko 30 lovaca F-16“.

Trenutno je u Nemačkoj stacionirano 52.000 pripadnika američkih snaga, a prema rečima nekih zvaničnika, odluka Vašingtona ima za cilj da kazni Berlin zbog toga što ne izdvaja dovoljno finansijskih sredstava za odbranu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala