Rusija ima spreman odgovor na američko „obuzdavanje“

© Flickr / MarijananaVojnici Rusije i Amerike
Vojnici Rusije i Amerike - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nacrt američkog vojnog budžeta za narednu fiskalnu godinu mogao bi da sadrži i dodatnih 3,8 milijardi dolara namenjenih programu Evropska inicijativa za „obuzdavanje“ Rusije u Evropi. Na ovaj način, ocenjuju ruski eksperti, demokrate žele da sačuvaju EU pod vojnim uticajem Vašingtona, dok Rusija ima spreman odgovor na američko „obuzdavanje“.

Ruski eksperti ocenjuju da demokrate u Kongresu nastavljaju politiku Baraka Obame vezanu za povećanje američkog vojnog prisustva u Evropi i u skladu sa tim, zajedno sa NATO saveznicima, razvijaju vojnu infrastrukturu u Evropi, posebno u istočnim delovima, uz granice sa Rusijom.

Veruje se da će u slučaju da se odobri povećanje vojnog budžeta upravo taj iznos biti usmeren na realizaciju infrastrukturnih projekata u Istočnoj Evropi. Na ovaj način će se stvoriti uslovi za prebacivanje velikih američkih i NATO vojnih kontingenta na područje koje se proteže uz državne granice Rusije, što može dovesti do oštrog pogoršanja međunarodne situacije sa svim posledicama koje mogu uslediti.

© AFP 2023 / Jim WatsonEvropska inicijativa za „obuzdavanje“ predstavlja program koji predviđa jačanje američkog vojnog prisustva u Evropi, a pokrenula je administracija Baraka Obame 2014. godine.  
Rusija ima spreman odgovor na američko „obuzdavanje“ - Sputnik Srbija
Evropska inicijativa za „obuzdavanje“ predstavlja program koji predviđa jačanje američkog vojnog prisustva u Evropi, a pokrenula je administracija Baraka Obame 2014. godine.  

„Smatram da se Amerikanci sada svojski trude da o Rusiji stvore sliku neprijatelja , a da bi se to uradilo efikasno potrebno je stvoriti određene inženjerske lokacije. Stoga je jasno da će oni ‘puniti’ Poljsku resursima i ta zemlja će biti njihovo vojno uporište u Evropi. Dalje, imamo Mediteran i balkanske zemlje, gde se mogu napraviti baze za operativno reagovanje. Taj novac, koji će moguće dodatno izdvojiti za „obuzdavanje“ Rusije, nije najveći novac, ali se može potrošiti na stvaranje sistema za radarsko izviđanje i obezbeđivanje sredstava za odvraćanje od sajber napada. Sve su ovo pripremni koraci za stvaranje platforme za nove baze u Evropi i pod izgovorom da štite Evropu od užasne Rusije, SAD neprestano prodiru u Evropu“, kaže za Sputnjik ruski politikolog Sergej Sudakov.

Evropska inicijativa za „obuzdavanje“ predstavlja program koji predviđa jačanje američkog vojnog prisustva u Evropi. Pokrenula ga je Obamina administracija 2014. godine nakon ponovnog ujedinjenja Krima sa Rusijom i izbijanja oružanog sukoba u istočnoj Ukrajini.  

Evropska inicijativa za „obuzdavanje“ predviđa stalno prisustvo američkih snaga na rotacionoj osnovi putem održavanja vojnih vežbi i vezano s tim razmeštanja oružja. Obim ovog programa konstantno raste: u fiskalnoj godini 2016. za te svrhe izdvojeno je 789 miliona dolara, u 2017. - 3,4 milijarde, u 2018. - 4,8 milijardi, a u 2019. više od 6,3 milijarde dolara.

Amerika gubi poziciju svetskog lidera

Nacrt američkog vojnog budžeta namenjen za „obuzdavanje Rusije“ predstavljen je u senci nedavnih najava Donalda Trampa o mogućem smanjenju američkog vojnog kontigenta u Nemačkoj na 25.000 vojnika. Takva odluka je posledica nezadovoljstva Berlinom, koji „troši pare na ruske energente umesto na NATO“.

Američki vojnici u nemačkoj vojnoj bazi Ramštajn - Sputnik Srbija
Tramp: Smanjićemo broj američkih vojnika u Nemačkoj za polovinu

Namera Trampove administracije da povuče oko 9.500 vojnika iz baza u Nemačkoj naišla je na kritike kod određenog broja demokrata i republikanaca, a takođe i kod dela evropskih političara. Američki predsednik razmatra da deo kontigenta prebaci u Poljsku, što Varšava, kao veran američki saveznik i vazal, oberučke prihvata.

Nakon Trampovih izjava o mogućem smanjenju američkog vojnog prisustva u Nemačkoj, nemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da bi SAD mogle da izgube poziciju svetskog lidera.

„Sada vidimo da je Nemačka počela da govori o tome da bi ulogu Amerike trebalo preispitati. To je pitanje principa. Angela Merkel vrlo pažljivo govori o tome, ali jasno je na šta ona misli. Uostalom, pogledajte samo šta se trenutno događa u Americi, zemlji koja pokušava svima da nametne kako da žive. Suma koju Smit predlaže je mala, ali ovo je loš signal - signal da će biti sve više konfrontacija, da SAD nisu spremne da odstupe od doktrine konflikata sa Rusijom, što znači da su spremni da po svaku cenu prisile svoje saveznike na vojnu saradnju. Ako je jedan od njihovih saveznika, poput Poljske, zbog toga srećan, druge teško da to raduje“, kaže Sudakov.

Prema njegovim rečima, nisu sve zemlje bivšeg sovjetskog bloka spremne da rasporede na svojoj teritoriji američke baze, jer su svesni da će te baze, prema ruskoj vojnoj doktrini, odmah biti označene kao neprijateljske mete i da se te zemlje mogu naći na listi odmazde.

„Nama je jasno da se, bez obzira na to koji predsednik bude izabran u Americi, vojni budžet te zemlje neće promeniti“, dodao je Sudakov.

Ruski odgovor na američko „obuzdavanje“

Ekspert napominje da predlog koji je izneo Smit pokazuje da demokrate žele da zemlje EU i dalje budu vojno zavisne od SAD.

„Naravno, oni žele da Evropa ostane pod njihovom vojnom kontrolom. Činjenica je da je teško pregovarati sa „velikom Evropom“ i zato treba odabrati konkretne saveznike. U jednoj od svojih knjiga Tramp je napisao frazu koja vrlo tačno izražava suštinu njegove politike: „Vrlo je teško pregovarati sa „kolhozom“ (zadružnim poljoprivrednim gazdinstvom), moramo pregovarati sa ličnostima!“. Demokrate, s druge strane, pokušavaju da idu protiv linije koju Tramp vodi i čini mi se da toliko veruju da će sledeći predsednik Amerike biti iz njihovih redova, da sebi dozvoljavaju da prave mnoge korake kao da su već pobedili na izborima“, kaže Sudakov.

Odgovarajući na pitanje o mogućoj reakciji Moskve na mere koje Amerika planira u Evropi, a koje su direktno uperene protiv Rusije, Sudakov smatra da Rusija neće sedeti skršenih ruku i to nemo posmatrati.

„Rusija će, naravno, protestovati protiv stvaranja agresivnijeg okruženja u Evropi. Ali još jednom napominjem, ovo nije toliko kritičan iznos i on nije dovoljan da se vode vojne operacije ili stvaraju moćne grupacije, već je dovoljan samo za razmeštanje inženjerskih jedinica, za pripremne korake. SAD sada rade na jednostavnom principu - ako se ne slažete sa nama, naše rakete će leteti na vas. Ne postoje zakonski mehanizmi kojima bi se izvršio pritisak na Ameriku. Vidite da je sada aktuelan talas protesta u Americi – to je pitanje kojim bi trebalo da se bavi međunarodna zajednica i UN, ali svi samo sede, gledaju i čekaju šta će se dalje dogoditi. Amerika je prestala da bude zemlja koja poštuje zakone i pravila, prestala je da bude zemlja koja može druge države da vodi principima međunarodnog prava. Međutim, ako se u Evropi pojave novi američki vojni objekti, oni će se naći na ruskoj mapi odmazde, ali dodatna pojačanja se ne planiraju u Kalinjingradu, jer Rusija uvek polazi od principa dovoljnosti“, zaključio je ekspert.

Ako ovaj predlog dobije podršku većine u američkom Kongresu, taj novac će biti utrošen na razvijanje strateškog pomorskog transporta, na satelitske veze, podmornice i protivpodmorničku vojnu opremu što, kako se navodi u dokumentu, jača potencijal za „obuzdavanje“ Rusije.

Dokument, koji je pripremio demokrata Adam Smit, predsednik Odbora Predstavničkog donjeg doma Kongresa SAD za oružane snage, treba da bude razmotren već ove nedelje i ima dobre izglede da bude usvojen u Predstavničkom domu u kojem demokrate imaju većinu.

Prema Smitu, budžet SAD treba da i nadalje zabranjuje finansiranje svega što bi moglo da bude u funkciji priznanja suvereniteta Rusije nad Krimom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala