Ruski ekspert: Turskoj prete sankcije ukoliko preproda Americi S-400

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaRuski protivvazdušni raketni sistemi S-400 , kamen spoticanja između Turske i SAD
Ruski protivvazdušni raketni sistemi S-400 , kamen spoticanja između Turske i SAD  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija će imati pravo da primeni sankcije ukoliko Turska prihvati predlog Amerike o prodaji protivavionskih raketnih sistema S-400, smatra predsednik i član izvršnog komiteta ruske Asocijacije za međunarodno pravo Anatolij Kapustin.

Američki republikanski senator Džon Tjun predložio je da se reše nesuglasice između SAD i Turske, koje su nastale zbog toga što je Ankara kupila ruske sisteme S-400, tako što će Amerika kupiti te sisteme od Turske, navodi se u tekstu predloga dopuna zakona o odbrambenom budžetu SAD. Uslov kupovine je garancija Ankare da za dobijeni novac neće kupovati vojnu opremu koja ne odgovara zahtevima NATO-a.

„Taj predlog se u potpunosti uklapa u predstavu 'Ujka Sema' – neprincipijelnog zvaničnika koji sve može da kupi i proda. Može se predlagati štošta, ali je drugo pitanje kako će se Turska ponašati. Mislim da nije u njihovim interesima da pristaju na takve predloge, jer će, naravno, dovesti do pogoršanja odnosa između Rusije i Turske, pa čak i do primena nekih sankcija sa naše strane“, rekao je Kapustin.
Protivvazdušni sistem S-400 - Sputnik Srbija
Moskva i Ankara razmatraju mogućnost zajedničke proizvodnje sistema PVO S-400

Kako je istakao, ako neko krši međunarodne obaveze, mora snositi određenu odgovornost, a Rusija će iskoristiti tu mogućnost.

„Mislim da to znaju i Amerikanci i Turci“, precizirao je stručnjak i podsetio da su vojni ugovori, po pravilu, zatvoreni i jednokratni, ali da verovatno sadrže zabranu o ponovnom izvozu.

 „Prilikom sklapanja bilo kakvih spoljnotrgovinskih ugovora uvek se postavljaju određeni uslovi za korišćenje proizvoda koji kupuje neka strana. Obavezno postoji uslov o ograničenom korišćenju na određenoj teritoriji, o neširenju poverljivih pitanja. Moguća su i druga ograničenja povezana sa predajom patenata i drugih informacija, koje prate ugovor“, istakao je ekspert.

Prema njegovim rečima, što se tiče konkretnog ugovora Rusije i Turske, on nije upoznat sa njegovom sadržinom, ali smatra da su slična pitanja njime regulisana, jer se Rusija već suočavala sa situacijom kada je još za vreme Sovjetskog Saveza isporučivala saveznicima naoružanje, na primer automatske puše Kalašnjikov, pomagala im je da uspostave proizvodnju, ali su ponekad zaboravljali da uključe i ograničenja.

„Zato su naši bivši saveznici, Bugarska i niz drugih zemalja, proizvodili oružje koje je patentirano u Rusiji, i bez naše dozvole su ga prodavali različitim zemljama, čak i u zone sukoba, gde je korišćeno protiv nas. Mislim da je to gorko iskustvo uzeto u obzir“, ističe Kapustin.

Međutim, predlog američkog senatora ne uključuje pitanje da li Turska želi i da li ima pravo na preprodaju S-400 bez dozvole Rusije.

Tjun se nalazi na dužnosti koordinatora frakcije republikanaca u Senatu SAD. Međutim, njegov visok položaj ne garantuje da će republikanci podržati njegov predlog.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala