Zašto se ne razmišlja o uvođenju vanrednog stanja i policijskog časa

© Tanjug / ZORAN ZESTICDirektorka Instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut Verica Jovanović
Direktorka Instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut Verica Jovanović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Krizni štab nije razmišljao o ponovnom uvođenju vanrednog stanja i policijskog časa, kaže v.d. direktorka Instituta za javno zdravlje „Batut“ Verica Jovanović.

„Kovid će biti s nama, mere će biti uvedene tamo gde to zahteva epidemiološka situacija, pratimo je. U ovom trenutku pratimo žarišta. Sačuvaćemo starije i osobe sa hroničnim oboljenjima, oni su populacija u riziku. Mere treba da budu u primeni jer će štititi od transmisije virusa“, rekla je Jovanovićeva za RTS.

Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović je rekao da ponavljanje potpunog zatvaranja može da napravi problem jer nakon zatvaranja ljudi požele da izađu napolje i intenzivnije se druže.

Krizni štab - Sputnik Srbija
Krizni štab: U Beogradu obavezno nošenje maski u svim zatvorenim prostorima

„To praktično znači da treba primeniti mere kontrole međusobne komunikacije. Ići na regionalni pristup, na to smo se i opredelili, da budu mere relaksirane, a da u regionima gde je transmisija intenzivna, mere budu čvršće. U narednom periodu ćemo imati različit stepen mera za različite regione i u zavisnost od kretanja broja obolelih i pozitivnih i kretanja virusa, oscilaciju mera i u tim regionima“, naveo je Stevanović.

Moramo da se spremimo da će ovo dugo trajati

Upitan o početku školske godine u septembru, Stevanović je rekao da je sada suviše to daleko da bi mogao da da prognozu da li će se sesti u klupe.

„I mene lično zanima jer i ja imam dva đaka. Nadam se da će školska godina krenuti normalno, to zavisi od toga kako ćemo sprovoditi mere, to možemo ako radimo svi zajedno“, rekao je Stevanović.

On je kazao da je u ovom trenutku nemoguće dati tačnu procenu koliko će situacija sa virusom korona da traje.

„Moramo da se spremimo na to da će ovo trajati dugo, najverovatnije na osnovu svega što smo videli, virus neće prirodno iščeznuti. Dva načina kontrole su – da postoji efikasan lek, a drugo je efikasna vakcina. To nije u naznaci za skoriju budućnost“, istakao je direktor Infektivne klinike.

Prema njegovim rečima, moramo da se spremimo da ćemo imati permanentno prisutan virus, da će kovid biti sa nama.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala