Ej-bi-si: Šah je rasistički sport

© Flickr / Serge SaintŠah
Šah - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sidnejska filijala TV stanice Ej-bi-si nazvala je šah rasističkim sportom, jer po pravilu bele figure uvek idu prve i imaju prednost u odnosu na crne, što, kako kažu, predstavlja alegoriju rasnog nasilja.

Prema pravilima jedne od najstarijih igara na svetu, odobrene krajem 19. veka, igrač sa belim figurama pravi prvi potez, a igrač sa crnim pravi drugi, zatim se naizmenično kreću.

Ta stanica planira da se tim „skandaloznim otkrićem" pozabavi u tok-šou emisiji uz učešće poznatih velemajstora.

Zanimljivo je da su u martu 2019. godine dva poznata velemajstora - Norvežanin Magnus Karlsen i Holanđanin Aniš Hiri - već pokrenula pitanje prvog poteza „belih“ u okviru obeležavanja Međunarodnog dana eliminisanja rasne diskriminacije koji su ustanovile UN.

„Pravilo prvog poteza nikada se nije odnosilo na rasu ili politiku, ali možemo da ga prekršimo, kako bismo svima koji veruju da boja treba da pruža prednost u šahu ili životu - poslali poruku“, istakao je tada Karlsen.

​Pitanje ograničavanja prava afroameričke populacije na planeti dobilo je novi zamah nakon ubistva Afroamerikanca u SAD Džordža Flojda. Ameriku je zahvatio talas nereda i protesta nakon njegove smrti.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala