Bugarska: Nismo u obavezi da u ovoj fazi polažemo račune Briselu o nuklearki „Belene“

© AP Photo / Valentina PetrovaBugarska nuklearna elektrana "Belene"
Bugarska nuklearna elektrana Belene - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bugarska nije u obavezi da obavesti Evropsku komisiju (EK) o početku procedure odabira strateškog investitora za projekat nuklearne elektrane „Belene“, jer se ne radi o novom projektu, izjavila je ministarka energetike Temenužka Petkova.

Ona je na taj način prokomentarisala saopštenje da bi za realizaciju projekta mogle da budu potrebne nove procene EK i vlasti u samoj Bugarskoj.

Prema rečima direktora za nuklearnu bezbednost u Generalnom direktoratu za energetiku Evropske komisije Masima Garibe, EK očekuje rezultate završetka procedure odabira strateškog partnera. Međutim, kako kaže, ukoliko između ruskog „Rosatoma“, američkog „Dženeral Elektrik“ i francuskog „Fromatoma“ bude zaključen sporazum, projektu će predstojati brojne procene i odobrenja Komisije.

Komentarišući situaciju, bugarska ministarka je podsetila da je EK odobrila projekat još 2007. godine i da Bugarska treba da obavesti Brisel o odabiru strateškog partnera po okončanju date procedure.

„Bugarska trenutno nije u obavezi da informiše Evropsku komisiju. Obaveza će postojati ukoliko se procedura uspešno završi i ako bude izabran drugi strateški investitor – on u roku od najviše tri meseca mora da informiše EK, saopšti izmene u investicionom projektu, koji će se neminovno pojaviti“, rekla je Petkova za Bugarsku nacionalnu televiziju.

Ona je dodala da je Bugarska prekinula realizaciju projekta nuklearne elektrane „Belene“ 2012. godine, ali u međuvremenu projekat ponovo pokrenut i nije pretrpeo nikakve izmene.

Podsetimo, Petkova je sredinom juna izrazila zadovoljstvo što je kompanija „Rosatom“ potpisala sporazum o saradnji sa „Framatom SAS“ i „GE Stim Pauer“ u okviru odabira strateškog investitora za projekat nuklearne elektrane „Belene“ u Bugarskoj, rekavši da je dobar znak što se svetski lideri u sferi nuklearne energije spajaju u konzorcijum. Udruženje vodećih kompanija u konzorcijum predviđa da, ukoliko za strateškog investitora bude izabran „Rosatom“, „Dženeral Elektrik“ i „Framatom“ nastupiće kao ključni partneri za opremanje „Belene“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala