Širi se podrška odbrani svetinja: Lekari, studenti, novinari...

© Sputnik / Nebojša PopovićTransparenti ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici
Transparenti ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stotine crnogorskih lekara, studenata i novinara stalo je u odbranu svojih kolega i svetinja u Crnoj Gori.

Skoro iz svih gradova u Crnoj Gori stiže podrška lekarima iz Nikšića koji su se našli na udaru crnogorskih vlasti zbog izražavanja ličnih uverenja i stavova i učešća na litijama.

Nikšićki lekari su u saopštenju naveli da „kategorički odbacuju mogućnost da su na bilo koji način izmanipulisani“.

Sinod SPC  - Sputnik Srbija
Prekinite progon Crkve, to može da ugrozi mir u regionu: Poruka Sinoda SPC crnogorskoj vlasti

„To je bila naša odluka, proistekla iz želje da budemo uz svoju Crkvu i sa svojim narodom. Prvo kao ljudi, a potom i kao lekari, uvek ćemo ustati protiv svakog vida diskriminacije, bez obzira na nacionalnu i jersku pripadnost onoga ko trpi nepravdu“, poručuje se, između ostalog, u saopštenju koje je potpisalo 109 lekara iz Nikšića.

Talas podrške proširio se Crnom Gorom, pa su uz svoje kolege i Crkvu u odbrani svetinja stali i lekari Berana, Bijelog Polja, Mojkovca, Podgorice, Pljevalja…

Podrška stigla i od studenata

Podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori u odbrani svetinja uputili su i studenti.

„Nakon više od godinu dana otvorene borbe za pravdu, istinu i ljubav i nakon izjave naših uvaženih profesora, lekara, nakon javnog iznošenja svog stava mnogih časnih i hrabrih pojedinaca došao je i red na nas studente“, stoji u proglasu koji je potpisalo 615 studenata.

Studenti ističu da među njima nema podele prema fakultetima, gradu ili državi gde studiraju, niti ima „prvih koji su se pokrenuli, niti poslednjih koji su se pridružili“.

Nikšić, litija - Sputnik Srbija
Doktori iz litije: Traže da se testiramo na koronu, to je pritisak

„Svi smo jednaki u ovoj borbi! Spontano, bez bilo čijeg podsticaja u našim svakodnevnim razgovorima se rodila ideja da se okupimo i kao jedno damo podršku našoj Svetoj Crkvi!“, poručili su studenti.

Oni su naveli da je jedini pritisak koji su osetili bi „glas njihove saveti da treba da učine kešto konkretno“, kao i da istaknu da su prisutni na svim litijama i da se „oštro protive svakom bezakonju“.

„Ako zaćutimo, progovoriće nepravda...“

Grupa od 79 novinara iz Crne Gore uputila je apel vlasti u Podgorici da „na konkretnim primerima pokaže volju da se što pre dođe do dogovora o izmenama spornih odredbi Zakona o slobodi veroispovijesti i da prestane s progonom i proterivanjem sveštenika i vernika SPC“.

„Ako zaćutimo, progovoriće nepravda... Ako zažmurimo, živećemo u mraku... Mi, koji se borimo za slobodu reči, s istim žarom borimo se i protiv korupcije, organizovanog kriminala, ali i za poštovanje svih ljudskih prava garantovanih Ustavom Crne Gore. Zbog toga sa istim žarom borićemo se i za slobodu vere“, poručili su novinari u apelu objavljenom na Fejsbuk stranici Berane onlajn.

Novinari ukazuju da su Mitropolija crnogorsko-primorska i eparhije SPC izložene brutalnom progonu od strane vlasti u Crnoj Gori, a da je posle usvajanja kontroverznog Zakona o slobodi veroispovesti „eskaliralo nasilje prema sveštenstvu i vernicima SPC“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala