Doktori iz litije: Traže da se testiramo na koronu, to je pritisak

© Foto : B. VukićevićNikšić, litija
Nikšić, litija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Direktori bolnice i doma zdravlja u Nikšiću traže od lekara koji su sinoć predvodili litiju za odbranu svetinja u tom gradu da se testiraju na korona virus. - Reč je o pritisku, nijednu meru nismo prekršili, kažu lekari za Sputnjik.

Lekari koji su se našli na zajedničkoj fotografiji ispred crkve u Nikšiću trenutno se nalaze ispred lokalne stanice policije, jer je jedna od koleginica, koja se sinoć obratila okupljenima, pozvana na saslušanje u svojstvu građanina.

Radni dan počeo razgovorom sa direktorom

Radni dan im nije počeo u ordinacijama, već su pozvani na razgovor kod pretpostavljenih, objašnjava za Sputnjik jedan od lekara koji su predvodili litiju.

© Foto : Ustupljeno SputnjikuLekari iz litije ispred Centra bezbednosti u Nikšiću.
Doktori iz litije: Traže da se testiramo na koronu, to je pritisak - Sputnik Srbija
Lekari iz litije ispred Centra bezbednosti u Nikšiću.

„Direktorka Doma zdravlja i direktor bolnice su pozivali pojedinačno ili po dvoje lekara na razgovor. Objašnjenje je da smo radnici bolnice, a bili smo prisutni na fotografiji i da sada moramo da se testiramo na KOVID, da nam pacijenti ne bi prebacili da smo im preneli infekciju. To je njihovo objašnjenje, žele da imaju pokriće, da test bude negativan, kako eventualno zaraženi pacijenti ne bi mogli da prigovore nama i njima“, kaže ovaj lekar.

On ističe da su svi lekari odbili da se testiraju, jer rukovodioci ustanova nisu imali papir kojim bi dokazali da to od njih traži neko sa više instance, iz Ministarstva zdravlja. On dodaje da je iz tona kojim je od njih zahtevano da se testiraju jasno da je reč o pritisku, a ne o dobronamernoj preporuci.

„To je bilo isleđivanje. Ja sam svom direktoru poručio da je to potpuno nelegitimno i bez bilo kakvog osnova. Nismo prekršili nijednu meru, nismo prešli granicu, bilo nas je manje od dvesta, ne postoji preporuka da se drži razdaljina. Ljudi se svuda okupljaju, imate maturu u Ulcinju gde je bilo prisutno hiljadu ljudi, hiljadu maturanata. Vlasnik lokala je član DPS-a, naravno da niko nije reagovao“, kaže lekar sa sporne fotografije.

On dodaje da je u sinoćnjoj litiji u Nikšiću bilo više od 60 lekara i objašnjava zašto nisu svi na fotografiji.

© Ustupljeno Sputnjiku"Nismo prekršili ni jednu meru, testiraćemo se samo po preporuci kolega epidemiologa", poručuju lekari iz litije.
Doktori iz litije: Traže da se testiramo na koronu, to je pritisak - Sputnik Srbija
"Nismo prekršili ni jednu meru, testiraćemo se samo po preporuci kolega epidemiologa", poručuju lekari iz litije.

„Nismo zajedno jer mnogi nisu mogli da nam priđu. Zaustavili su ih momci koji obezbeđuju portu i hram, upravo zbog mera Nacionalnog koordiNacionog tela. Dakle, i oni koji pomažu da se litije održe razmišljaju o merama opreza“, kaže lekar.

Lekari nisu prekršili ni jednu meru

Ljiljana Adžić, direktorka Doma zdravlja u Nikšiću za Sputnjik kaže da niko nije pokušao da primora lekare da se testiraju. Ona ističe da su na razgovor pozvani samo oni koji su se fotografisali.

„Dobili smo savet da se testiraju lekari, ne učesnici litije, jer u njoj se šeta na otvorenom i postoji distanca, već oni koji su se fotografisali. Bili su blizu jedni drugima, nije bilo distance. Savet je da se testiraju, jer ipak rade sa pacijentima. Na njima je bilo da li će prihvatiti ili ne. To nije prisila, to je savet Ministarstva zdravlja i zdravstvene inspekcije“, kaže direktorka.

Zbog litije koju su predvodili lekari reagovao je DPS, saopštenjem u kome se kaže da su „ovim činom bacili ljagu na svoju profesiju, ne iz razloga što su pošli za onima koji atakuju na državu u kojoj lekari predstavljaju jedan od najbitnijih segmenata, nego što su se oglušili o mere Nacionalnog koordinacionog tela“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala