Mali Miloš na udaru režimskih medija u Crnoj Gori zbog pisma Svetom Savi, majka šokirana

© Foto : YouTube/Ostrog tv StudioDečak Miloš Bogdanović iz Herceg Novog na litiji u Tivtu čita svoje pismo Svetom Savi
Dečak Miloš Bogdanović iz Herceg Novog na litiji u Tivtu čita svoje pismo Svetom Savi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na litiji u Tivtu ove nedelje dječak iz Herceg Novog Miloš Bogdanović, pročitao je svoje pismo Svetom Savi koje su režimski mediji u Crnoj Gori dočekali na nož. Dobrana Bogdanović, njegova majka, kaže da je šokirana ponašanjem medija i rezignirano konstatuje da „ovi iz režima očigledno više nemaju na koga, pa su našli da razapinju dijete od 10 godina“.

U pismu koje je bilo povod za jetka reagovanja pojedinih crnogorskih medija mali Miloš se obraća Svetom Savi „kao dječak, Srbin“.

Mitropolit Amfilohije predvodi litiju u Tivtu - Sputnik Srbija
Tivat ne da svetinje: Amfilohije poručio da hramovi nikada nisu bili ugroženi kao sada /video/

Šta je Miloš napisao Svetom Savi

„Vodićemo ovaj razgovor ti i ja, sada i ovdje, u našoj Crnoj Gori. Na početku, želim da ti se zahvalim za pismenost koju si nam darivao, kao i za mnoge manastire, škole i crkve. Razgovaramo u gradu Herceg Novom, koji je nosilac tvog ordena. Ovdje te svi mnogo volimo.Tu su tvoje crkve i manastiri. Nažalost više nijesi na zidovima naših škola. Ne, to nije bila dječija odluka, kao ni odluka većine naših učitelja. To je bila odluka onih koji danas pokušavaju da otmu tvoju i našu srpsku crkvu. Onih koji ne poštuju Ćirila i Metodija i našu ćirilicu. Ti isti žele da otimaju hramove i ruše krstionice, ali uprkos njima, mi opstajemo.

I, vjeruj mi da nikada nismo bili jači i složniji. Učenik sam petog razreda i već mnogo znam o tebi... Deset mi je godina, a ne osjećam da živim u slobodi. Kao da je sloboda odbjegla od nas daleko. Želio bih da se i u školama u Crnoj Gori osjećam onako slobodno i ponosno kao kada dođem u bratsku Srbiju i tvoj Hram na Vračaru, sveti oče Savo, gdje bez straha i strepnje mogu da budem tvoje vjerno srpče.

Hvala Bogu, imamo i mi ovdje našeg mitropolita Amfilohija i vladike, koji nas predvode u očuvanju naših svetinja i jezika. Pomislićeš da me neko uči da ti napišem sve ovo, ne. To je moja i samo moja odluka. Teško mi je da živim negdje gdje ću stalno morati da strepim šta ću i na koji način reći i ko će mi zamjeriti. Sreća je samo što živim u gradu koji osjećam dijelom srpske svetosavske zemlje!“, stoji između ostalog u pismu Svetom Savi koje je pročitao desetogodišnji Miloš iz Herceg Novog.

Otrovni komentari prorežimskih medija

Pismo je bilo povod otrovne komentare prorežimskih medija u Crnoj Gori, koju je započeo portal „Antena M“ pod naslovom — „Tivat: Dječak pročitao ‘Đedovu’ političku platformu“ — aludirajući pritom na platformu mitropolita Amfilohija.

Mitropolit Amfilohije dolazi u podgoričku policiju - Sputnik Srbija
Amfilohije: Prema nama postupaju kao prema najvećim kriminalcima

Priču su pod plaštom zloupotrebe i manipulacije nad djecom zatim preuzeli i drugi mediji bliski režimu u Podgorici, da bi na kraju stvar završila i na udranom dnevniku Javnog servisa RTCG.

U TV prilogu koji je sinoć emitovan na dnevniku TVCG, angažovani su psiholog i čak crnogorski Ombudsman, sa ciljem da prokomentarišu kako je pismo Svetom Savi koje je dijete od deset godina pročitalo na litiji u Tivtu samo „produbljuje podjele u Crnoj Gori“, te da bi svako dijete „trebalo da bude svjesno poruke koju šalje“.

Takođe, preovladava i stav da djecu ne treba koristiti na političkim i vjerskim skupovima što korespondira sa željom vlasti da mnogobrojna djeca budu sklonjena sa litija.

Jednom riječju — promoviše se teza da je na sceni „zloupotreba djeteta“ od strane roditelja, SPC i političkih partija, što je na koncu za njegovu majku bila kap koja je prelila čašu, a naročito kada se čitava priča pojavila i na udarnom terminu na Javnom servisu.

Dječakova majka rezignirana 

„Ja sam se šokirala. Prvo, dijete nije iskorišteno. Drugo, dijete ne pripada nijednoj političkoj partiji i nije zloupotrijebljeno od Srpske pravoslavne crkve (SPC). To zaista neme veze sa mozgom. On je učestvovao na konkursu i napisao priču koju nije pročitao prvi put, nego peti. Na Jutjubu je skoro objavljena ista ta priča koja se sinoć odjedanput pojavila i postala navodni problem“, objašnjava Miloševa majka, Dobrana Bogdanović za Sputnjik.

Ona takođe napominje da je njen Miloš član škole vjeronauke Sveti Sava iz Herceg Novog i da pjeva u crkvenom horu, te da se radi o dječaku koji je otvorio Spomenik žrtvama Oluje na Fruškoj Gori, kada je recitovao 20 strofa, kao i da ide na folkor i fudbal — gdje je čak član omladinske škole Crvena Zvezda. Imajući sve u vidu, kaže Bogdanovićeva, njen jedini grijeh kao roditelja mogao bi da bude taj što je dijete od malena okrenula prema crkvi i vjeri, kako je priznaje — i sama odrastala.

Plužine: Litija  - Sputnik Srbija
Crna Gora zabranila litije

Dobrana takođe posebno želi da podvuče da Pismo Svetom Savi koje je njen Miloš pročitao na litiji u Tivtu, dječaku nije niko podmetnuo kako bi sa njim manipulisao, već je u pitanju njegov lični doživljaj.

„On nije jedino dijete koje učestvuje na litijama. Niti ga je iskoristila Srpska crkva niti politička partija. Litije nisu političke već mirne svečanosti na kojima on kao dijete svojim riječima iskazuje nešto što misli i osjeća. Tekst mu niko nije napisao, već on sam, a to što neki imaju problema sami sa sobom, ja im tu ne mogu pomoći“, naglašava naša sagovornica.

Ona rezignirano zaključuje da ako režimski mediji nemaju o kome da pišu već o jednom djetetu od 10 godina, i ako u ovom društvu zaista nema nekih drugih tema za razgovor — onda je tu stvarno bespotrebno bilo šta dalje komentarisati.

Na kraju, slučaj malog Miloša nameće pitanje i za crnogorsku javnost, i za ombudsmana: zar nije zloupotreba deteta kad se svi mediji bave njime, napadajući ga, a eto jeste ako se pojavi na litiji i nešto kaže ili pročita.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala