Tivat ne da svetinje: Amfilohije poručio da hramovi nikada nisu bili ugroženi kao sada /video/

© Foto : Mitropolija crnogorsko-primorskaMitropolit Amfilohije predvodi litiju u Tivtu
Mitropolit Amfilohije predvodi litiju u Tivtu - Sputnik Srbija
Pratite nas
U hramu Svetog Save u Tivtu održan je moleban Presvetoj Bogorodici koji je služio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, a potom je gradskim ulicama prošla litija. Amfilohije je rekao da hramovi nikada nisu bili ugroženi kao sada, a crnogorskim vlastima poručio da odmah ukinu Zakon o slobodi veroispovesti, ako hoće na izborima nešto da urade.

Posle molebana i litije, okupljenima se obratio mitropolit Amfilohije, navodeći da je ono što se ovih dana dešavalo u Crnoj Gori nešto najsramnije što se događalo.

On je dodao da je zahvalan opoziciji koja se borila protiv usvajanja „antievropskog i anticivilizacijskog Zakona o slobodi veroispovesti“, ali i zato što je prihvatila njegov poziv da ne politizuje litije.

Istakao je da krsni hod u Tivtu traje „još iz vremena jedinstvene Crkve, a dao Bog da ponovno bude jedinstvena Crkva hrišćanska Crkva Istoka i Zapada“.

„Nastavlja se ovaj hod bez obzira ko je vladao ovim delovima Boke“, rekao je Amfilohije.

„Bez obzira ko vladao ovim krajevima, bez obzira na sve te okupatore, nikad ovaj narod Boke nije morao da peva i kliče ovo ‘ne damo svetinje’ što danas mora. Nikada naši hramovi nisu bili ugroženi kao sada“, podvukao je mitropolit Amfilohije, obraćajući se vernicima koji su se posle litije okupili ispred crkve Svetog Save.

„Čitava Evropa i svet vide kakav ste vi narod. Jedino u Crnoj Gori koja je nikla na ratovima, imamo ovakve mirne litije. Predsednik naš Đukanović kaže da Srpska crkva navodno ugrožava Crnu Goru i njen put u Evropu, a vi Bokelji ste osam vekova u toj crkvi i u Evropi“, kazao je on.

Ocenio je da su takve tvrdnje Đukanovića „bezumne“ i da on danas protiv sopstvenog naroda primenjuje političku represiju poput one koju je stari režim 1989. primenjivao protiv njega.

Kako je dodao, Vlada treba da traži od Skupštine da se ukloni 4-5 paragrafa o oduzimanju hramova.

„Ovo su crnogorski hramovi bili i ostali, niko ih nije nosio niti će da ih nosi. Zato što se crkva zove srpska, to je problem, nije dobro da Vlada Crne Gore prodaje dušu đavolu i da očekuje da je ja hvalim. Ja sam već rekao, i ponoviću: ako Vlada ne ukine taj zakon i ono što smo tražili, onda ne znam ko će biti lud da ponovo glasa tu Vladu u budućnosti“ rekao je mitropolit.

Amfilohije je naveo da „nijedan okupator nije progonio sveštenike kao što oni danas rade“, kao i da „bezumno hoće da otimaju crkve a to nije radila dosad nijedna vlast“.

„Đukanović ne samo što nije vratio crkvenu imovinu koju su komunisti uzeli, a sad hoće i crkve da uzme. Kojoj državi treba da pripadnu crkve po Boki, primorju, po Vasojevićima — kad je to bila ova i ovakva država?“, upitao je Amfilohije, dodajući da je „glas naroda i glas Božiji“ i da ukinu sporni zakon, pa će i litije prestati, prenose Vijesti. 

Okupljeni su uzvikivali: „Ne damo svetinje!“ i „Evo nas, došli smo svetinje da branimo!“

Ranije, pred zgradom Opštine litija se zaustavila a mitropolit Amfilohije se pomolio za dobrobit i spasenje svih građana Tivta i cele Crne Gore. Organizatori litije pozvali su vernike da se pridržavaju mera crnogorskog Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti, drže adekvatnu distancu i koriste maske koje mogu uzeti ispred crkve.

U saopštenju objavljenom na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske navodi se da iako je bilo primetno pojačano prisustvo policije, uprkos blagovremenoj prijavi, policija nije obezbeđivala litiju, odnosno nije regulisala saobraćaj ulicama kojima se litija kreće.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala