Vanredno zbog korone u Novom Pazaru, kapaciteti za zbrinjavanje obolelih na ivici

© Wikipedia / By Jovanvb Novi Pazar - Panorama grada
Novi Pazar - Panorama grada - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Novom Pazaru je zbog naglog skoka broja zaraženih korona virusom uvedena vanredna situacija. Do prvog juna broj obolelih u Novom Pazaru bio je 109, danas je 369. Kapaciteti zdravstvenog sistema Novog Pazara u zbrinjavanju obolelih od Kovida su poprilično popunjeni, upozorava direktor gradskog Zavoda za javno zdravlje dr Šefadil Spahić.

Brzo smo zaboravili da ima virusa, opustili smo se, kaže Spahić u izjavi za Sputnjik. 

Novi Pazar će izdržati ako ne bude povećanja broja obolelih

Spahić ističe da zdravstveni sistem u Novom Pazaru zasad izlazi na kraj s povećanjem broja zaraženih i veruje će izdržati pritisak, samo ako ne dođe  do povećanja broja obolelih.

„Zdravstvene ustanove su se odavno prilagodile, posebno je Dom zdravlja jako dobro funkcionisao, počev od one ambulante za febrilna stanja, sad Kovid ambulante, i taj režim se sada samo pojačava kadrovski u smislu da ne radi jedan lekar nego dva, da nije više jedna smena nego dve. Opšta bolnica funkcioniše kao i ranije, doduše ona je ograničenog kapaciteta, ali je funkcionisala, tako da smo samo šraf malo pritegli“, objašnjava Spahić situaciju.

On potvrđuje da je virus ušao i u zdravstvene ustanove ovog grada ali, kako kaže, to je bilo za očekivati. U Zavodu za javno zdravlje, prema njegovim rečima, zaražena su tri zdravstvena radnika.

© Tanjug / Rade PrelićBroj obolelih od korona virusa u Novom Pazaru je u junu utrostručen u odnosu na čitav period od početka epidemije
Vanredno zbog korone u Novom Pazaru, kapaciteti za zbrinjavanje obolelih na ivici - Sputnik Srbija
Broj obolelih od korona virusa u Novom Pazaru je u junu utrostručen u odnosu na čitav period od početka epidemije

„Hvala Ministarstvu zdravlja, hvala institutu Batut koji su nam odmah pritekli u pomoć u smislu da možemo da zaposlimo nove kadrove, mada to sad nije potrebno. Hvala Batutu koji nam pruža neophodnu stručnu pomoć, evo i epidemiolozi instituta su dva dana sa nama. Intenzivno radimo tako da nema nekih poteškoća da zdravstveni sistem izdrži ovim tempom, osim ako se ne poveća broj obolelih“, navodi sagovornik Sputnjika.

Šta podrazumeva vanredna situacija

O tome šta podrazumeva vanredna situacija u Novom Pazaru govorila nam je novinarka iz Novog Pazara Slađana Novosel.

„Krizni štab je odlučio da zabrani okupljanje više od pet ljudi, da ugostiteljski objekti rade od 7 do 19 časova, da u tim objektima mora da se poštuje distanca od dva metra, da za stolom mogu da sede samo dve osobe. Obaveza je i za goste i za radnike objekata da nose i maske i rukavice, i u ugostiteljskim objektima je zabranjeno korišćenje nargile“, objašnjava novinarka.

Prema daljem svedočenju naše sagovornice, odluka Kriznog štaba tiče se i preporuka verskim zajednicama da u svojim molitvenim prostorima poštuju preporuke o distanci, dezinfekciji, kako ne bi bili ugroženi vernici i službenici zajednica. Lokalnoj samoupravi je dalje naloženo da redukuje broj zaposlenih, ali da sve mora da funkcioniše nesmetano i normalno. Uvedena je i mera zabrane organizovanja porodičnih slavlja.

Od Kovida 15 umrlih

Prema rečima dr Spahića, od početka epidemije registrovano je 15 smrtnih slučajeva od posledica korona virusa. To su prema njegovim rečima uglavnom starije osobe koje su imale još neki zdravstveni poremećaj, a najviše je bilo dijabetičara.

„Vidimo da je i u svetu naišao jedan talas povećanja broja obolelih, tako se desilo i ovde. Vanredna situacija je proglašena da bismo smanjili kontakte, i da pokušamo da tu krivu što više razvučemo“, objašnjava Spahić.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala