Japan protestuje zbog ruskih geoloških istraživanja kod Kurilskih ostrva

© Sputnik / Aleksander Polyakov / Uđi u bazu fotografijaKurilska ostrva - ostrvo Iturup
Kurilska ostrva - ostrvo Iturup - Sputnik Srbija
Pratite nas
Japan je uputio Rusiji protestnu notu zbog geoloških istraživanja u Ohotskom moru, između ostalog, u oblasti ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomai, saopštio je generalni sekretar japanske vlade Jošihide Suga.

„Sedamnaestog juna uputili smo protestnu notu zbog toga što to (geološka istraživanja) nije u skladu sa stavom naše zemlje kada je reč o četiri severna ostrva, i ne može biti prihvaćeno. Rešenje pitanja severnih teritorija je veoma važno, vlada namerava da nastavi pregovore sa Rusijom na osnovu glavnog stava o rešavanju teritorijalnog problema i sklapanju mirovnog sporazuma“, rekao je Suga.

Reč je o geološkim istraživanjima u Ohotskom moru na teritoriji između Sahalina, Kamčatke i Kurilskih ostrva. Pritom, Rusija je ranije obavestila Japan o radovima koji će trajati tri meseca.

Spor oko Kurilskih ostrva

Rusija i Japan vode pregovore o zaključivanju mirovnog sporazuma, a Tokio se nada da će taj cilj biti postignut rešavanjem teritorijalnih pitanja, odnosno statusa Južnih Kurila.

Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomai, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine.

Moskva insistira na tome da su ostrva ušla u sastav Sovjetskog Saveza na osnovu ishoda Drugog svetskog rata i da ruski suverenitet nad njima ne podleže preispitivanju.

Sovjetski Savez i Japan su 1956. godine potpisali Zajedničku deklaraciju, u kojoj je Moskva pristala da, nakon zaključivanja mirovnog sporazuma, razmotri mogućnost da Japanu preda ostrva Habomai i Šikotan. Sudbina Kunašira i Iturupa nije bila tema pregovora.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala