Srpski ministar iznervirao Ukrajinu

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaZastave na Trgu nezavisnosti u Kijevu
Zastave na Trgu nezavisnosti u Kijevu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ambasada Ukrajine u Beogradu burno je reagovala na izjavu srpskog ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića, koji je ukazao na pokušaje da se pristalice ukrajinskog naciste Stepana Bandere predstave kao žrtve Drugog svetskog rata, prenosi RTV.

Popović je izjavio da Srbija nikada neće prihvatiti sramotne pokušaje prekrajanja istorije, čiji je cilj da se srpski i ruski narodi predstave kao agresori, a nacistički zločinci i okupatori kao žrtve.

„Oni koji su stali na stranu nacista u Drugom svetskom ratu — hrvatske ustaše, ukrajinski ’banderovci‘ i albanski balisti — sada se predstavljaju kao žrtve i postaju saveznici onih koji žele da vide Srbiju i Rusiju kao pokorene, oslabljene i rasparčane, kao pre 75 godina“, rekao je srpski ministar.

Ukrajinske diplomate su ocenile izjavu Popovića kao grubo mešanje u unutrašnje poslove Ukrajine, kao i ismevanje sećanja na osam miliona Ukrajinaca koji su poginuli u Drugom svetskom ratu. Diplomate su apelovale na ministra da ne dira ukrajinsku istoriju, prenosi RTV.

Ko je Stepan Bandera?

Bandera je tokom Velikog otadžbinskog rata sarađivao sa nacističkom Nemačkom, a do 1959. godine bio je na čelu Organizacije ukrajinskih nacionalista, koja je u Rusiji zabranjena.

Jedan od glavnih inicijatora stvaranja „Ukrajinske pobunjeničke armije“ (UPA), čiji je cilj bila borba za nezavisnost Ukrajine.

UPA je delovala prvenstveno u Zapadnoj Ukrajini, borila se protiv sovjetskih vojnika i sarađivala s nacistima. Nakon završetka rata nastavila je da se bori protiv sovjetske vlasti.

U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala