Hoće li korona slomiti kičmu crnogorskog i hrvatskog turizma

© Sputnik / Nebojša PopovićPusta plaža u Herceg Novom
Pusta plaža u Herceg Novom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prihodi od turizma u Crnoj Gori i Hrvatskoj čine više od petine BDP-a tih zemalja. S obzirom da je ta grana kičma privreda tih država, nedostatak turista zbog mera preduzetih za sprečavanje širenja virusa korona naneće veliku štetu, pogotovo Crnoj Gori.

Crna Gora godišnje ima više od dva miliona gostiju koji ostvare oko 13 miliona noćenja. Skoro četvrtinu turističkih poseta čine srpski državljani, kojima je ulazak u tu zemlju i dalje zabranjen. Prema poslednjim podacima, tamo trenutno boravi oko 5.800 turista.

CC0 / / Prema poslednjim podacima, u Crnoj Gori je trenutno oko 5.800 turista
Hoće li korona slomiti kičmu crnogorskog i hrvatskog turizma - Sputnik Srbija
Prema poslednjim podacima, u Crnoj Gori je trenutno oko 5.800 turista

Koronin udarac na crnogorski turizam

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić smatra da je Crna Gora u veoma nezavidnoj poziciji, jer je turizam primarna grana na koju se oslanja, a skeptičan je kada je u pitanju otvaranje granice za srpske turiste.

„U Crnoj Gori ništa ne radi. Oni će biti srećni ako budu na nivou od 15 do 20 procenata u odnosu na prošlu godinu. To će biti posebno loše za narod koji se bavi samo turizmom, ali i za crnogorsku državu“, istakao je Savić i dodao da će tamo tražiti alternativne načine kako da prežive ovu godinu.

Krediti jedino rešenje

On smatra da postoje i politički razlozi za ne puštanje srpskih državljana preko granica, a kao dodatni problem vidi to što Crna Gora nema ozbiljniju industriju kojom bi nadomestila pad njene najjače grane.

Crna Gora - granica  - Sputnik Srbija
Crna Gora potpuno zatvorila jedan granični prelaz prema Srbiji, uvela stroge mere

„Čak i ono što proizvodi putem poljoprivrede i stočarstva većinom je odlazilo na Jadransku obalu, odnosno, u turističke kapacitete. Teško da će uspeti da taj problem nekako reše i da se oporave u nekom kratkom vremenskom periodu, ali to ne važi samo za Crnu Goru, već i za mnogo ozbiljnije zemlje“, smatra Savić, koji kao jedino rešenje za Crnu Goru vidi uzimanje kredita.

Hrvatska u boljoj poziciji

On ukazuje na to da je Hrvatska u nešto boljoj poziciji od Crne Gore, jer ugošćava turiste iz srednjoevropskih zemalja i nema aktuelan politički problem sa Srbijom, koji opterećuje funkcionisanje privrede. Osim toga, on vidi još jednu prednost:

© Sputnik / Marijana KolakovićRusa ima više u Hrvatskoj nego u Crnoj Gori
Hoće li korona slomiti kičmu crnogorskog i hrvatskog turizma - Sputnik Srbija
Rusa ima više u Hrvatskoj nego u Crnoj Gori
„Ljudi u Srbiji misle da najviše Rusa ima u Crnoj Gori. To nije tačno. Najviše ih ima u Hrvatskoj. Zbog svega toga mislim da će oni relativno lakše da se oporave, što ne znači da će zabeležiti pozitivnu stopu rasta. Ta stopa će biti debelo negativna, ali lakše će izaći na kraj sa ekonomskom krizom nego Crna Gora“, prognozira Savić.

Tokom 2017. godine, Hrvatsku je posetilo nešto više od 17 miliona turista koji su ostvarili oko 86 miliona noćenja. Tu zemlju najčešće posećuju gosti iz Nemačke, Slovenije, Austrije, Italije, Velike Britanije, Češke i Poljske. Za većinu tih zemalja, hrvatska granica je trenutno otvorena.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala