Žandarmerija spremna za evakuaciju: Četiri opštine proglasile vanrednu situaciju /foto,video/

© Tanjug / JAROSLAV PAPPoplave
Poplave - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zbog velikih padavina raste nivo reka u zapadnoj Srbiji. Na gornjem toku Zapadne Morave i na Kolubari očekuje se veći porast, a vanredna situacija već je uvedena u četiri opštine.

Popodne se kod Osečine izlio Jadar i poplavio oko 150 kuća i nekoliko privrednih objekata. Proglašena je vanredna situacija u Osečini, Krupnju, Loznici i Ljuboviji gde je trenutno najkritičnije jer je Ljuboviđa poplavila centar varošice. U prekidu je saobraćaj na više regionalnih puteva.

Stanovništvu u slivu Jadra naređeno je da izmeste nameštaj i tehniku iz prizemnih delova kuća jer se iz pravca Krupnja i Osečine očekuje veliki poplavni talas.

Nakon konsultacija sa načelnikom Sektora za vanredne situacije Predragom Marićem, ministar policije Nebojša Stefanović uputio je dodatne snage SVS-a i pripadnike Žandarmerije u opštinu Osečina, kako bi pomogli građanima čije su kuće ugrožene usled izlivanja reke Jadar.

​Do izlivanja je došlo usled bujičnih poplava, koje su posledica većih padavina u prethodna 24 sata.

Pripadnici SVS-a, zajedno sa predstavnicima lokalne samouprave i Opštinskog štaba za vanredne situacije, prate dešavanja na terenu i spremni su da reaguju i u slučaju potrebe za evakuacijom stanovništva, saopštio je MUP.

Poplavni talas Jadra se iz Osečine kreće ka Loznici, zbog čega je gradonačelnik Loznice proglasio vanrednu situaciju.

​Fotografije korisnika društvenih mreža iz Valjeva, Loznice i Krupnja pokazuju da su vodostaji reka u ovim gradima uznemirujući i da, ukoliko se padavine nastave, može doći do poplava.

Zbog obilnih padavina, u Banji Badanji kod Loznice izlila se reka Cernica i ugrozila rad tog lečilišta.

​Pored Cernice, izlilo se još nekoliko manjih reka, Žeravija, Štira, Trbušnica, koje su poplavile oranice, kao i dvorišta nekoliko domaćinstava, ali voda nije ušla u kuće.

U delu opštine Koceljeva u 13 sati proglašena je vanredna situacija zbog izlivanja reke Tamnave i njene pritoke Kozarice.

Najateža stiuacija je i donjem Crniljevu i selu Kamenica.

Očekuju se obilne padavine narednih dana

Posle nekoliko dana neizvesnosti zbog porasta vodostaja Tamiša, očekuje se da nivo te reke opadne. Međutim, i dalje je na snazi vanredna odbrana od poplava na više od 60 kilometara nasipa.

RHMZ upozorava da će na slivovima Kolubare i Jadra sa pritokama, Skrapežu, Đetinji, Moravici, Bjelici, kao i na gornjem toku Zapadne Morave danas i sutra biti u većem porastu sa prevazilaženjem upozoravajućih nivoa.

​Na Jasenici i Kubršnici očekuje se dostizanje upozoravajućih nivoa.

Danas se iznad većeg dela Srbije, kao i u pojedinim delovima Beograda, očekuje da padne i četrdeset litara za 24 časa, a u zapadnoj Srbiji i više od 60 litara.

Sutra se obilne padavine očekuju u centralnim i južnim predelima.

Crvenimeteoalarm na snazi je za teritoriju Zapadne Srbije, a u ostatku Srbije važe narandžasti i žuti meteoalarm.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala