Počeli rusko-američki pregovori u Beču: SAD spremile „strašan spisak“ kršenja sporazuma o naoružanju

© AP Photo / Brittany MurphyLansiranje interkontinentalne balističke rakete
Lansiranje interkontinentalne balističke rakete - Sputnik Srbija
Pratite nas
Danas se u Beču održavaju rusko-američke konsultacije o strateškoj stabilnosti i produženju Sporazuma o nuklearnom naoružanju. Uoči sastanka Stejt department je pripremio izveštaj u kome navodi devet krupnih slučajeva kada je Moskva „ozbiljno“ kršila uslove različitih sporazuma o kontroli naoružanja, prenosi „Vašington tajms“.

Prema rečima specijalnog izaslanika SAD o kontroli naoružanja Maršala Bilingslija, „jedini pozitivan momenat u predstojećem godišnjem izveštaju Stejt departmenta je činjenica da se Rusija pridržavala uslova sporazuma START 3, koji je potpisan 2010. godine. Međutim, prema rečima Bilingslija, još nije poznato da li će se taj sporazum, koji ističe u februaru sledeće godine, produžiti.

U izveštaju američkog Stejt departmenta, koji će biti objavljen danas, navodi se da Moskva nije poštovala uslove devet različitih sporazuma o naoružanju.

„Tu su i upadi u druge zemlje, pokušaji raskidanja i podrivanja sporazuma, koji je sklopljen pre više od 30 godina“, rekao je Bilingsli, prenosi „Vašington tajms“.

Kako se navodi, Rusija je više od 10 godina kršila Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, potpisanog 1987. godine. Moskva je tajno napravila i rasporedila „nuklearnu raketu“ kopnenog baziranja 9M729, čime je prekršila uslove Sporazuma. To je podstaklo Trampovu administraciju da prošle godine izađe iz Sporazuma, prenosi američki portal.

Lansiranje balističke rakete Topolj M sa kosmodroma Pleseck u Ahrangelskoj oblasti - Sputnik Srbija
SAD proučavaju varijante obuzdavanja nuklearnog potencijala Rusije

Pored toga, Stejt department je zabrinut i „zbog postupaka Rusije kada je reč o izvršavanju obaveza u okviru Konvencije o biološkom naoružanju“, piše portal, pozivajući se na neimenovanog visokog zvaničnika Stejt departmenta.

Između ostalog, u dokumentu se navodi da je Moskva kršila Bečki dokument, Helsinšku deklaraciju iz 1975. godine, Sporazum o konvencionalnim oružanim silama u Evropi, Sporazum o otvorenom nebu.

Prema mišljenju visokog američkog zvaničnika, razlog zbog koga je Moskva poštovala sporazum START 3 je što taj dokument ne ograničava povećanje nuklearnog arsenala Rusije. Na primer, sporazum ne obuhvata taktičke nuklearne bojeve glave i nuklearne rakete malog dometa, zaključuje se.

Uoči današnjih pregovora u Beču, Bilingsli je kritikovao Kinu, jer se predstavnici te zemlje nisu pojavili na pregovorima.

„Kina se nije javila. Peking se i dalje skriva iza velikog zida tajnosti kada je reč o ubrzanom povećanju nuklearnog potencijala te zemlje i velikom broju drugih stvari. Nastavićemo rad sa Rusijom, bez obzira na to“, napisao je Bilingsli na Tviteru.

​Ranije je zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov potvrdio da će u Austriji, 22. i 23. juna pregovarati sa specijalnim izaslanikom američkog predsednika za kontrolu nad naoružanjem Maršalom Bilingslijem o kontroli nad naoružanjem.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala