SAD proučavaju varijante obuzdavanja nuklearnog potencijala Rusije

© Foto : Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaLansiranje balističke rakete "Topolj M" sa kosmodroma "Pleseck" u Ahrangelskoj oblasti
Lansiranje balističke rakete Topolj M sa kosmodroma Pleseck u Ahrangelskoj oblasti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vašington pomno prati povećavanje ruskog raketnog naoružanja i razmatra načine za obuzdavanje nuklearnog raketnog potencijala zemlje, izjavila je na konferencije za novinare stalna predstavnica SAD u NATO-u Kej Bejli Hačinson.
„Znamo da bi trebalo da budemo spremni za veći arsenal i arsenal sa većom borbenom sposobnošću od onog koji smo u prošlosti videli u Rusiji“, rekla je ona.  

Prema rečima Hačinsonove, NATO će takođe započeti „potragu za činjenicama obuzdavanja u Evropi“, ali je napomenula da o tom pitanju još nije doneta jasna odluka. Pregovori Alijanse sa Rusijom su u toku, dodala je ona.  

​Trenutno je jedini efektivni ugovor između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država Sporazum o smanjenju ofanzivnog oružja (START), potpisan 2010. godine. Početkom maja američki predsednik Donald Tramp je nakon telefonskog razgovora sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom izjavio da Vašington i Moskva žele da postignu sporazum o kontroli naoružanja.

Prošlog decembra načelnik Generalštaba Rusije general Valerij Gerasimov izjavio je da scenariji vojnih vežbi NATO-a ukazuju na pripreme za veliki vojni sukob. U Evropi nastavljaju da se raspoređuju komponente američke raketne odbrane, a takođe se aktivno promoviše teza o „ruskoj pretnji“, istakao je Gerasimov.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala