Ne bih došao ni da su me pozvali: Zelenski o paradi u Moskvi

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da ne bi otišao u Moskvu na paradu, koja će biti održana u čast 75. godišnjice Pobede u Drugom svetskom ratu – čak i da su ga pozvali.
„Ne, ne bih otišao. Čini mi se da zvaničnog poziva nije ni bilo“, odgovorio je Zelenski u intervjuu za list „Gloub end Mejl“ na pitanje da li bi prisustovao paradi i da li je pozvan na nju.

Ranije je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, na pitanje da li je Rusija uputila poziv i ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom, rekao da nije.

„Koliko znam, nije. Kao što je poznato, Ukrajina defakto, a umnogome i de jure, nije članica Zajednice nezavisnih država (ZND), ne pokazuje želju da učestvuje u radu te strukture i nije nijednom signalizirala da želi da podeli radost zbog tog praznika“, zaključio je Peskov.

Parada povodom Dana pobede u Moskvi - Sputnik Srbija
Ko sve dolazi u Moskvu na Paradu pobede

Portparol Kremlja je kasnije dodao da ukoliko neko od ukrajinskih političara poželi da prisustvuje paradi Pobede u ruskoj prestonici – da će to biti omogućeno.

Podsetimo, Ukrajina je istupila iz članstva u ZND 2014. godine zbog odluke Krima da se prisajedini Rusiji.

Parada odložena zbog pandemije

Parada pobede se tradicionalno održava 9. maja, ali je ove godine predsednik Rusije Vladimir Putin doneo odluku da ona bude odložena zbog složene epidemiološke situacije u zemlji usled širenja virusa korona. Datum je izabran simbolično, jer je 24. juna 1945. godine na Crvenom trgu u Moskvi održana prva vojna parada u čast pobede SSSR-a nad nacističkom Nemačkom.

Zbog virusa korona Dan pobede je 9. maja bio obeležen vazdušnom paradom u Moskvi. Nebo nad Moskvom ispunilo je 75 aviona i helikoptera, koji su leteli u različitim formacijama, a posebno su bile prikazane i specijalne akrobacije.

U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala