Ko sve dolazi u Moskvu na Paradu pobede

© Sputnik / Aleksandr Vilьf / Uđi u bazu fotografijaParada povodom Dana pobede u Moskvi
Parada povodom Dana pobede u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov naveo je da su učešće na Paradi pobede potvrdili predsednici niza zemalja iz Zajednice nezavisnih država, kao i predsednici Srbije i Hrvatske. Upitan da li je potvrda stigla i iz Kijeva, Peskov kaže da nije i ukazao da Ukrajina nijednom nije pokazala želju da podeli radost tog praznika.

Peskov, koji se posle bolničkog lečenja od virusa korona vratio u svoju kancelariju, novinarima je rekao da su dolazak na Paradu pobede 24. juna potvrdili Kazahstan, Moldavija, Tadžikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Kirgizija, Abhazija, Južna Osetija. Najavljeno je da će paradi prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski predstavnik Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Od nekih se potvrda očekuje svakog časa, a među njima je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

Na pitanje da li je Rusija uputila poziv i ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom, portparol Kremlja je rekao:

„Koliko znam, nije. Kao što znamo, Ukrajina defakto, a umnogome i de jure nije članica ZND, ne pokazuje želju da učestvuje u radu te strukture i nije nijednom signalizirala da želi da podeli radost zbog tog praznika“, zaključio je Peskov.

Ukrajina je, naime, istupila iz članstva u ZND 2014. zbog odluke Krima da se prisajedini Rusiji.

Gardisti Vojske Srbije - Sputnik Srbija
Srpski gardisti na paradi u Moskvi: Uz „Kaćušu“ na Crvenom trgu od Evropljana samo Belorusi i mi

Parada pobede se tradicionalno održava 9. maja, ali je ove godine predsednik Rusije Vladimir Putin doneo odluku da ona bude odložena zbog složene epidemiološke situacije u zemlji usled širenja virusa korona. Datum je izabran simbolično, jer je 24. juna 1945. godine na Crvenom trgu u Moskvi održana prva vojna parada u čast pobede SSSR-a nad nacističkom Nemačkom.

Podsetimo, svet u ovoj godini obeležava 75 godina od pobede u Drugom svetskom ratu.

U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala