Mitropolija: Policija ugrozila bezbednost učesnika litija

© Foto : Ne damo svetinjeSveće: Litija u Baru
Sveće: Litija u Baru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je da je uprava crnogorske policije sinoć radikalno prekršila obavezujuće zakonske propise jer nije obezbeđivala saobraćaj za vreme trajanja litija po blagovremeno dostavljenim putanjama.

„Još je strašnije što je takvim nezakonitim postupanjem, koje je prethodno javno najavio direktor Uprave policije Veselin Veljović, ugrožena bezbednost prvenstveno dece, a potom i više desetina hiljada mirnih građana, koji od svojih usta i od usta svoje dece odvajaju sredstva za finansiranje policije i drugih državnih organa“, ističe se u saopštenju Mitropolije crnogorsko-primorske.

Veliki broj građana u Baru  - Sputnik Srbija
Odbrana svetinja u Crnoj Gori ne posustaje: Masovni molebani i litije /foto, video/

Mitropolija ukazuje da je u litiji primećen znatan broj policijskih službenika u civilu, konstatujući da je time „još upitnija nezakonita odluka Veselina Veljovića“.

„Litija kao javno okupljanje vernog naroda i građana nije zabranjena rešenjem Uprave policije, a Mitropolija je u svemu ispoštovala Ustav Crne Gore, Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Zakon o javnim okupljanjima i javnim priredbama. Nije na direktoru Uprave policije da putem medijskih obraćanja samovlasno i usmeno određuje i faktički presuđuje šta jeste, a šta nije u skladu sa zakonskim propisima“, navodi se u saopštenju, objavljenom na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.

Nepotrebno je, imajući u vidu tumačenja sudova u Crnoj Gori, da se u Upravu policije pozivaju sveštenici i članovi Crkvenih opština radi davanja izjava o litijama kao mirnim i dozvoljenim okupljanjima građana, ističe se u saopštenju.

Litija u kojoj su učestvovale hiljade Barana - Sputnik Srbija
Pravni savet MCP: Protivzakonito kršenje prava na slobodu okupljanja

Mitropolija podseća da su litije blagovremeno i uredno prijavljene Upravi policije u skladu sa Zakonom o javnim okupljanjima i javnim priredbama i da su one legalne i dozvoljene.

„Pozivamo Ombudsmana Crne Gore, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Savet za građansku kontrolu rada policije da ispitaju ovaj nebivali slučaj ugrožavanja bezbednosti građana i o svemu obaviste javnost i nadležno tužilaštvo“.

Mitropolija je, takođe, zahvalila svim vernicima i učesnicima litija, a posebno učesnicima u saobraćaju, koji su sinoć u Podgorici i drugim gradovima Crne Gore pokazali „izuzetnu ličnu odgovornost i najviši nivo saobraćajne kulture“.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala