Kriza u Budvi: Carević neće iz opštine dok se situacija ne reši, poziva građane da ostanu /video/

© Foto : Sputnjiku ustupio N. JovanovićMarko Carević, predsednik opštine Budva, u zgradi opštine koju su pokušali da preuzmu predstavnici DPS i Crnogorske
Marko Carević, predsednik opštine Budva, u zgradi opštine koju su pokušali da preuzmu predstavnici DPS i Crnogorske - Sputnik Srbija
Pratite nas
Čelnici opštine Budva koje predvodi predsednik Marko Carević saopštili su da neće izaći iz opštine dok se kriza, nastala kada su u zgradu ušli predstavnici DPS i Crnogorske, ne reši i zatražili posredovanje EU. Carević je pozvao građane da ostanu okupljeni ispred zgrade Opštine jer, kako je kazao, imaju dojave da će ih nasilno izbaciti.

Kriza u zgradi budvanske opštine počela je kada su Vladimir Bulatović i Snežana Kuč, koje je odbornička većina DPS i Crnogorske imenovala za v.d. predsednika opštine i Skupštine, došli u zgradu opštine, iako je dogovoreno da nijedna od „dve vlasti“ ne dolazi u opštinu, prenose podgoričke „Vijesti“.

Građani okupljeni ispred budvanske Opštine nakon hapšenja gradonačelnika - Sputnik Srbija
Incidenti u Budvi: Tuča u opštini, predstavnici DPS ušli u zgradu, stigla policija /video/

Potom su odbornici Demokrata i DF probili kordon privatnog obezbeđenja koje je angažovao Bulatović, a Carević i ostali čelnici Budve ušli su u kabinet.

Carević je održao kolegijum, na kome je zaključeno da je „medijacija predstavnika Evropske unije u Crnoj Gori neophodna za razrešenje budvanske krize“, navode „Vijesti“.

„Bez njihovog aktivnog učešća suprotstavljene strane u Budvi ne mogu se dogovoriti i postoji mogućnost da niko neće znati u kojem pravcu stvari mogu da idu“, saopšteno je sa kolegijuma.

Dragan Krapović, potpredsednik Demokrata, kazao je da su sa drugom stranom „seli za sto na ljudskom, a ne na političkom nivou“.

“Najbrutalnije smo prevareni, nećemo izaći dok se situacija ne reši“, rekao je Krapović i dodao da su svih osam poslanika Demokrata u kabinetu Krsta Radovića, predsednika SO, koga je većina DPS i Crnogorske smenila.

„Ne postoji šansa da ćemo ovo pustiti, da ćemo biti pregaženi, niti poniženi. Nemamo nameru da bilo kome ružno uradimo, ali opština je naša i biće naša. Ukoliko policijska hunta smatra da treba da upadne, jer ovdje imamo poslanike, mislim da je to prava poruka Briselu, Vašingtonu, Londonu i svim adresama u svetu. Ovde vlada policijska hunta koja neće uspeti da pregazi Demokratsku Crnu Goru čiji su poslanici u zgradi. Idemo do kraja, nema predaje“, kazao je on.

Predsednik SO Krsto Radović optužio je ministarku javne uprave Suzanu Pribilović, direktora Službenog lista Moma Vujoševića, Snežanu Kuč, Anđelu Ivanović i Vladimira Bulatovića da su prekršili svaki zakon.

Nikola Jovanović iz DF je kazao da su glavni akteri odbili pregovore i time preuzeli odgovornost za sve što se dešava u Budvi.

„Bulatović i Kuč umesto na pregovore, prekršili su dogovor i došli u zgradu opštine. Uz nekakvu privatnu huntu, neko obezbeđenje su ušli u zgradu i zauzeli opštinu. Nećemo dozvoliti to, nastavićemo svim demokratskim, političkim i zakonskim sredstvima da vršimo vlast u opštini Budva. Nećemo dozvoliti pljačku opštine i pozivamo građane“, kazao je Jovanović.

Carević pozvao građane da se ne razilaze

Gradonačelnik Budve Marko Carević kazao je da su spremni na dijalog, ali da za sto sednu neki ozbiljni, a ne oni koji su izigrali datu reč.

Carević je pozvao građane da ostanu okupljeni ispred zgrade Opštine jer, kako je kazao, imaju dojave da će ih nasilno izbaciti. On naveo da je, ipak, uveren da policija ovoga puta neće primeniti silu.

Nakon što mu je policija dala megafon, Carević je kazao da je i to primer da je policija narodna.

„Da je shvatila da je pogrešila onaj dan. Hvala bogu danas imamo redovan radni dan, imamo puno obaveza. Mi smo na svojim radnim mestima, legitimno izabrani od vas. Hvala vam na podršci i od ovoga načina nećemo odustati, jer smo kao legitimni predstavnici izabrani vašom voljom. To garantuje Ustav i zakoni ove države i dok god je tako mi ćemo biti na svojim radnim mestima”, poručio je Carević.

On je pozvao građane i pristalicama da ostanu ispred zgrade Skupštine opštine.

„Moguća su iznenađenja da se opet pokuša silom, ali čini mi se da se to neće dešavati i da su to svi shvatili. Znate i sami da smo dali priliku dijalogu, i zamislite dogovorili smo se kao ljudi. Videli ste kakav je epilog. Jasno je da suprotna strana ne želi dijalog, a mi upravo dijalogom želimo da se ovo reši. Da razgovaramo, da ih vratimo na poziciju poštovanja Ustava za koji se navodno oni zalažu“, istakao je Carević.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala