Ruski ambasador: Kako je Stejt department reagovao na Putinov autorski članak

© REUTERS / Larry DowningZgrada Stejt departmenta u Vašingtonu
Zgrada Stejt departmenta u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki Stejt department je zainteresovan za predlog Moskve da se održi samit „nuklearne petorke“, koji je ruski predsednik Vladimir Putin izneo u autorskom članku, rekao je ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov.

Prema njegovim rečima, ambasada u SAD je poslala Putinov članak Stejt departmentu, vodećim nevladinim organizacijama, kao i ambasadama zemalja zapadne Evrope i ZND.

„Članak je izazvao veliko interesovanje. Mnoge kolege kažu, a ja sam juče razgovarao sa jednim od rukovodilaca iz Stejt departmenta, da je potrebno vreme da razmisle o tezama ruskog predsednika da bi se videlo kako se predloženi pristupi mogu primeniti u današnjem svetu. Uzgred, moje sagovornike su posebno zainteresovala Putinova objašnjenja povodom predstojećeg samita stalnih članica Saveta bezbednosti“, dodao je ambasador.
Ekspolozija atomske bombe - Sputnik Srbija
Pomirenje na pomolu: Počinju pregovori Rusije i SAD o kontroli naoružanja

Govoreći o sastanku zamenika ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Rjabkova i specijalnog predstavnika predsednika SAD za kontrolu naoružanja Maršala Bilingslija o strateškoj stabilnosti u Beču, koji je zakazan za 22. jun, Antonov je istakao da će jedna od glavnih tema biti budućnost Sporazuma o ofanzivnom strateškom naoružanju.

„U centru pažnje će biti problemi kontrole naoružanja, a možda i šire teme – problemi strateške stabilnosti“, istakao je on i dodao da Moskvu ne može da ne zabrinjava povlačenje SAD iz različitih sporazuma.

„Ovde se mnogo govori o mogućem povlačenju SAD iz Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja, precizirao je Antonov.

On je istakao da su američki vojni planovi otvoreno usmereni na obuzdavanje Rusije i Kine.

„Nama se predlaže koncepcija suparništva velikih sila. Reč je o trci u naoružanju, što bi ruska strana želela da izbegne“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, Rusija je odavno razmotrila sve posledice mogućeg raskida Sporazuma o ofanzivnom strateškom naoružanju (START 3) sa SAD.

„Ako SAD odluče da ne produžavaju sporazum START 3, naša reakcija će biti mirna, promišljena, uravnotežena. Siguran sam da je naša vojska odavno razmotrila sve posledice takvog koraka. Nacionalna bezbednost naše zemlje neće stradati“, istakao je Antonov i dodao da će se „negativne posledice odraziti na međunarodnu stabilnost“.

On je istakao da Moskva nije protiv multilateralnih konsultacija o strateškoj stabilnosti, ali Peking treba sam da donese odluku o učešću i da Rusija neće primorati Kinu na pregovore.

Prema njegovim rečima, za Moskvu je važno da u pregovorima učestvuju nuklearne države – Francuska i Velika Britanija.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala