Pomirenje na pomolu: Počinju pregovori Rusije i SAD o kontroli naoružanja

Pratite nasTelegramOdyssey
Specijalni izaslanik američkog predsednika za kontrolu nad naoružanjem Maršal Bilingsli će u Austriji, 22. i 23. juna pregovarati sa zamenikom ministra inostranih poslova Rusije Sergejom Rjabkovom o kontroli nad naoružanjem, saopštio je američki Stejt department.

Kako je najavljeno ranije, Kini je poziv takođe bio poslat kako bi predstavnik te zemlje takođe učestvovao u pregovorima.

„Počinju pregovori koji će se ticati budućnosti kontrole nad naoružanjem. Poslali smo i Kini poziv sa preciznim formulacijama o tome da je neophodno da sve tri zemlje učestvuju u dobronamernim pregovorima kako bi se postigao dogovor po pitanju kontrole nad oružjem“, navodi se u tekstu saopštenja.

Po tom pitanju se nešto ranije oglasio i sam Rjabkov koji je rekao da je Moskvu u velikoj meri začudilo to što je Amerika u pregovore uopšte i uključila Kinu.

Inače, Kina je sa svoje strane još ranije nagovestila da ne planira da učestvuje u bilo kakvim pregovorima po pitanju kontrole nad naoružanje, ni sa Rusijom, ni sa Amerikom.

Štaviše, kineske vlasti su te pregovore ocenile kao „apsurdne“, budući da Vašington sve vreme krši svoje obaveze kada je reč o postojećim sporazumima.

Inače, na pregovorima u Austriji, kako ocenjuju mediji, nije isključeno da bi reči moglo biti i o produžetku postojećeg sporazuma SAD i Rusije o merama za dalje smanjenje i ograničenje strateškog ofanzivnog naoružanja (START-3).

Pročitajte još:

Sve vesti
0