Manastir Visoki Dečani na udaru: Srbija se žali Unesku

© Sputnik / Branko MaksimovićČetiri puta napadan oružano, manastir Viskoki Dečani je najčešće napadan objekat, ne samo Srpske Pravoslavne Crkve, već hrišćanski,na teritoriji Evrope od Drugog svetskog rata.
Četiri puta napadan oružano, manastir Viskoki Dečani je najčešće napadan objekat, ne samo Srpske Pravoslavne Crkve, već hrišćanski,na teritoriji Evrope od Drugog svetskog rata. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević obratio se danas pismom najvišim zvaničnicima Uneska povodom nezakonitih radova na putu u neposrednoj blizini zaštićene zone manastira Visoki Dečani.

Radovi su nedavno nastavljeni uprkos prekidu uslovljenom reakcijom međunarodne zajednice, uključujući i Uneska, saopštili su iz Ministarstva.

U pismu generalnoj direktorki Odri Azule, zameniku direktora za kulturu Ernestu Otoneu i direktorki Uneskovog Svetskog centra za nasleđe Mehtild Resler ministar navodi da se put gradi u zaštićenoj zoni manastira upisanog u Listu svetske kulturne baštine, kao i u Listu ugrožene svetske kulturne baštine, te se, kako ukazuje, dodatno narušava već ugrožena sigurnost tog spomenika srpske kulture iz 14. veka od neprocenjivog značaja za svetsko kulturno nasleđe.

Gradnja auto-puta - Sputnik Srbija
Moćni klan otima imovinu Dečana zbog auto-puta — mašine na korak od zabranjene zone

Prenamena lokalnog seoskog puta u dužini od 10 kilometara u prometan drumski put prouzrokovaće drastično povećanje saobraćaja, što podrazumeva povećanje vibracija, zagađenja i buke, što će dodatno ugroziti zaštitu manastira, koja se već suočava sa brojnim problemima, upozorio je ministar.

„Poznato je, što je i u ranijim obraćanjima Ministarstva Unesku apostrofirano, da je Evropska unija finansirala izgradnju drumskog puta severno od Dečana u dužini od 17 kilometara, što, između ostalog, govori u prilog činjenici da je izgradnja puta tik pored manastira upisanog u Listu svetske kulturne baštine nepotreban i štetan akt“, navodi se u pismu.

Ministar Vukosavljević na kraju svog pisma poziva nadležne da reaguju shodno navedenim činjenicama, a u skladu sa principima zaštite objekta kulturnog nasleđa, koji je deo Uneskove Liste ugrožene svetske kulturne baštine (2006), zasnovanim na međunarodnim konvencijama, a posebno na Konvenciji o zaštiti svetske kulturne i prirodne baštine i drugim relevantnim preporukama.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala