Atlantski savet Bugarske optužio nacionalnu televiziju za „prorusku propagandu“

© Sputnik / Яkov Halip / Uđi u bazu fotografijaJedan od glavnih delova parade bio je prolazak vojnih vozila Crvene armije.
Jedan od glavnih delova parade bio je prolazak vojnih vozila Crvene armije. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Atlantski savet Bugarske tražio je ostavku generalnog direktora televizijskog kanala „Bugarske nacionalne televizije“ Emila Košlukova zbog objave posvećene Danu pobede 9. maja. Organizacija je saopštila da je time predstavljena „drska prosovjetska i komunistička propaganda“.

Reč je o jutarnjoj emisiji sa voditeljem Georgiem Ljubenovom, koji je najavio gledaocima diskusiju o „datumu koji izaziva žestoke sporove — Danu pobede ili Danu Evrope“.

U iščekivanju diskusije, novinar je predložio gledaocima da pogledaju „zlatnu arhivu televizijskog kanala koji o ovom danu govori mnogo toga“ — u video-snimku su pokazani kadrovi vojne hronike i vojne parade u Sovjetskom Savezu i socijalističkoj Bugarskoj, koje su praćene sovjetskim pesmama.

„U pismu smo izjavili da su voditelj Georgi Ljubenov, kao i producenti i odgovorni urednici programa dozvolili da se drska i nadmena prosovjetska i komunistička propaganda prikaže na javnoj televiziji. (Naveli smo i da je) neprihvatljivo promovisanje glasnika komunističkog opskurantizma, koji su danas prerušeni u socijaliste ili proruske nacionaliste i propagiraju antievropsku podršku aktuelnog režima Kremlja, koji se razvija zahvaljujući iskrivljavanju istorije“, saopštio je Atlanski savet.

Savet za elektronske medije Bugarske je, povodom obraćanja Atlantskog saveta, pozvao na odgovornost generalnog direktora TV kanala. Prema rečima novinara, u vestima koje su emitovane 9. maja, predstavljena su različita gledišta.

„Gospodin Košlukov je javno u potpunosti ignorisao naš stav u pismu o tome da se objektivnost i neutralnost ne mogu dostići iskrivljavanjem istorije uz pomoć izražavanja ’druge tačke gledišta‘, koja je u suštini laž, manipulacija, neistinita vest, ismevanje istorijskih činjenica“, saopštio je Atlantski savet.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala