Uhapšen Fikret Abdić /video/

© AP Photo / Darko BandicFikret Abdić
Fikret Abdić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Fikret Abdić, načelnik opštine Velika Kladuša, uhapšen je u akciji Federalne uprave policije Bosne i Hercegovine posle pretresa opštinske zgrade. Abdić je osumnjičen za zloupotrebu položaja.

Reč je o akciji kodnog naziva „Mreža“, usmerenoj prema više zaposlenih u toj opštini zbog sumnje u zloupotrebu položaja.

Tokom pretresa, ispred zgrade opštine okupilo se dvadesetak građana koji su Abdića dočekali aplauzom i povicima „živio Babo“, prenosi portal Kliks.

Fikret Abdić, poznatiji kao Babo, jedan je od najživopisnijih političara iz vremena jugoslovenske krize i ratnog perioda, a bio je već osuđen na zatvorsku kaznu zbog izdavanja menica bez pokrića u aferi „Agrokomerc“ kao i za ratne zločine, navodi Tanjug.

Iz zatvora je izašao 9. marta 2012.

Poznat je po mnogim izjavama, a posebno po onoj samo njemu svojstvenoj: „Ne zagovaram nikakvu opciju, nemam nikakvu ideju i pristajem na sve“.

Iako je bio osuđen na 15 godina zatvora, iz zatvora je izašao nakon 10 i tada je imao 72 godine.

Kao jedan od 13-toro dece, Abdić je odrastao u siromaštvu, a kao relativno mlad inženjer postao je direktor Poljoprivredne zadruge u Velikoj Kladuši.

Stvaranjem kombinata „Agrokomerc“ i njegovim razvojem, Abdić je u relativno kratkom roku izuzetno podigao standard života ljudi u Velikoj Kladuši i okolini.

Mala lokalna firma postala je jugoslovenski prepoznatljiva.

Izdavanje menica bez pokrića

Abdić je, međutim, 1987. godine optužen za „delo kontrarevolucionarnog ugrožavanja društvenog uređenja SFRJ po članu 114. Krivičnog zakona SFRJ“, a kao glavna krivica mu je pripisano izdvanje menica bez pokrića u vrednosti od oko 400 miliona dolara.

Specijalne jedinice BiH (SIPA)  - Sputnik Srbija
Bosnu trese slučaj „Respirator“

Proces protiv Abdića bio je glavna medijska tema u vreme kada se jugoslovenska kriza primicala svom vrhu.

Abdić je osuđen, ali ostaje činjenica da je za vreme robijanja njegova harizma u BiH, posebno među muslimanima, naročito u Cazinskoj krajini, dodatno ojačala, a popularnost mu je rasla, sve do njegovog izlaska iz zatvora.

Dobio više glasova od Alije Izetbegovića

Abdić će ostati poznat i po tome što je na jednim izborima za bošnjačkog člana Predsedništva BiH dobio više glasova od samog Alije Izetbegovića.

Ipak on se tog mesta navodno dobrovoljno odrekao u korist Izetbegovića.

Godinu dana nakon toga započeo je rat, Abdiću pripisuju i ulogu u događaju iz maja 1992. godine, kada je na sarajevskom aerodromu JNA uhapšen Alija Izetbegović.

Abdić je tokom rata u BiH otkazao otkazao poslušnost Aliji Izetbegoviću i proglasio Autonomnu pokrajinu Zapadna Bosna, nakon čega je u Sarajevu proglašen izdajnikom.

Rat u Cazinskoj krajini između Petog korpusa Armije RBiH i Narodne odbrane AP Zapadna Bosna bio je krvav, a početak kraja Abdića bili su pregovori koji su doveli do sporazuma između Hrvatske i BiH o stvaranju Federacije BiH (Vašingtonski sporazum iz 1994).

Ipak, vlasti BiH su ga optužile za ratne zločine, a suđeno mu je u Hrvatskoj, pošto je hrvatski državljanin.

Nepravosnažno je osuđen na 20 godina, a na osnovu žalbe mu je izrečena pravosnažna jedinstvena kazna od 15 godina zatvora.

Posle lokalnih izbora 2016. izabran je za načelika Velike Kladuše, kada se prvi put pojavio u Sarajevu, gde je od Centralne izborne komisije preuzeo potvrdu o mandatu.

Na pitanje kakav će biti kao načelnik, Abdić je tada rekao da je u svakom poslu bio odličan i da će i kao načelnik biti sjajan.

Pročitajte još:

  • Premijer Federacije BiH priveden zbog afere respiratori

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala