Sve je spremno: Kadrovi prve noćne probe parade na Crvenom trgu /video/

© Sputnik / Aleksandr Viljf / Uđi u bazu fotografijaVojna parada na Crvenom trgu
Vojna parada na Crvenom trgu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na Crvenom trgu održana je prva zajednička proba parade Pobede, koja je posvećena 75. godišnjici poraza fašizma. Na kaldrmi najlepšeg trga u Rusiji vojnici su se pripremali za 24. jun, kada će biti održana vojna parada.

Za vojnu paradu je pripremljena pešadijska kolona, formirana od preko 40 paradnih jedinica, u čiji sastav ulaze oficiri, narednici i vojnici formacija, kadeti univerziteta, pitomci Suvorovskog vojnog i Nahimovskog učilišta, kadetskog korpusa i učesnici Sveruskog pokreta „Junarmija“ i drugi. Na probi parade na Crvenom trgu učestovale su jedinice vojnog osoblja stranih država.

Kako se očekuje, na paradi na Crvenom trgu će učestvovati više od 13 hiljada vojnika, 234 jedinice savremene i istorijske kopnene vojne tehnike, uključujući najnovija borbena vozila za podršku tenkova „Terminator“, samohodne haubice „Koalicija-SV“ i „Msta-SM“, tenkovi T-90M i „Armata“, protivavionski raketni kompleksi „Buk-M3“, „Tor-M2“, S-400, kao i 75 aviona i helikoptera.

Gledaoci će takođe moći da vide neke elemente istorijske parade održane 24. juna 1945. godine, te će na primer biti izveden „Jubilarni marš za doček crvenoarmejaca“. Paradni orkestar predstavljaće 900 muzičara.

Na vojnim paradama na nivou cele zemlje ukupno će učestvovati 64 hiljade vojnika, 2,4 hiljade jedinica gusenične, automobilske i avijacione tenike, a takođe i 20 brodova i podmornica.

Druga proba parade Pobede je zakazana za 18. jun, a generalna proba biće održana 20. juna.

Predsednik Rusije Vladimir Putin ranije  je saopštio da će Parada pobede, povodom 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu biti održana 24. juna. Parada, koja se tradicionalno održava 9. maja, odložena je, po odluci predsednika, zbog pandemije virusa korona.

Zbog virusa korona Dan pobede je 9. maja bio obeležen vazdušnom paradom u Moskvi. Nebo nad Moskvom ispunilo je 75 aviona i helikoptera, koji su leteli u različitim formacijama, a posebno su bile prikazane i specijalne akrobacije.

Vojni orkestar na noćnoj probi Parade pobede u Jekaterinburgu - Sputnik Srbija
Jekaterinburg na nogama pred paradu: Svečani defile uz zvuke orkestra noću /video/

Podsetimo, svet u ovoj godini obeležava 75 godina od pobede u Drugom svetskom ratu.

U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala