Sporan pakt Ribentrop-Molotov: Predstavnici ruskih ambasada pozvani u MIP Litvanije i Estonije

© Foto : Public domainMolotov i Ribentrop nakon potpisivanja pakta
Molotov i Ribentrop nakon potpisivanja pakta - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo spoljnih poslova Litvanije i Ministarstvo spoljnih poslova Estonije pozvala su predstavnike ruske diplomatske misije u Viljnusu i Talinu zbog nacrta zakona koji je unesen na razmatranje u rusku Državnu dumu, a kojim se poništava osuda pakta Ribentrop-Molotov.

Kako se navodi na sajtu ruske ambasade u Viljnusu, razlog za poziv predstavnika ruske ambasade je nacrt zakona o poništavanju rezolucije Saveta narodnih poslanika Sovjetskog Saveza od 24.12.1989. godine, kojom se osuđuje pakt Ribentrop-Molotov i tajni protokoli vezani za njega. Nacrt zakona je uneo na razmatranje u rusku Državnu dumu poslanik Aleksej Žuravljov.

Prema mišljenju Žuravljova, uredba „nije u skladu sa principima istorijske pravde i usvojena je u uslovima sve veće političke nestabilnosti, koju je pratio pritisak spoljnih sila“.

Iz ambasade je saopšteno da je zamenik ministra spoljnih poslova Litvanije Dalus Čekuolis na sastanku sa ruskim savetnikom „na poučan način izneo stav svoje zemlje o Sporazumu Ribentrop-Molotov“.

Ističe se da je ruski diplomata odbacio optužbe Viljnusa za „istorijski revizionizam“ i „okupaciju“ Litvanije od strane Sovjetskog Saveza.

„Naglašena je potreba da litvanska strana prekine sa agresivnom retorikom prema Rusiji, kao i potreba za uravnoteženijim i nepristrasnijim odnosom Viljnusa prema zajedničkoj prošlosti i sadašnjosti“, navodi se u saopštenju ruske ambasade.

Molotov, Staljin i Tito u Moskvi avgusta 1945 - Sputnik Srbija
Prvi put objavljena ruska verzija pakta Ribentrop-Molotov (foto)

Ministarstvo spoljnih poslova Litvanije izrazilo je „duboku zabrinutost“ zbog nacrta zakona ruskog poslanika.

„Zamenik ministra spoljnih poslova Dalus Čekuolis skrenuo je pažnju da je zaveru dvojice diktatora, koju pokušavaju da ožive, više puta osuđivala ne samo međunarodna zajednica, nego i sama Rusija. On je takođe izrazio nadu da će Duma biti dovoljno mudra da odbaci nacrt zakona, koji vraća današnju Rusiju u totalitarnu prošlost“, navodi se u saopštenju litvanske diplomatske misije.

Parlament Litvanije optužio je Državnu dumu da pokušava da „prekrši međunarodno pravo“.

Ministar spoljnih poslova Estonije Urmas Rejnsalu je izjavio da je iz istih razloga u Ministarstvo pozvan ambasador Rusije u Talinu Aleksandar Petrov.

Kako se navodi, sporni nacrt zakona je unesen u ruski parlament 27. maja, a 9. juna nacrt je jednoglasno odobrio komitet Državne dume za međunarodna pitanja.

Slične diplomatske demarše uputilo je i Ministarstvo spoljnih poslova Letonije.

Pakt Ribentrop-Molotov

Ministri inostranih poslova Nemačke i Sovjetskog Saveza, Jokim fon Ribentrop i Vjačeslav Molotov, potpisali su međuvladin sporazum o nenapadanju između dveju država 23. avgusta 1939. godine. Prema sporazumu, Moskva i Berlin su preuzeli na sebe obavezu da ne napadaju jedni duge, poštuju neutralnost u slučaju da jedna od država uđe u rat protiv treće države i da neće stupati u saveze sa drugim državama koje su „direktno ili indirektno usmerene protiv druge države“.

Pakt je zaključen na deset godina sa mogućnošću produžavanja svake pete godine.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala