Srpska i Rusija ne daju Dejton, BiH nikad neće u NATO: Dodik za Sputnjik posle susreta sa Lavrovom

© Sputnik / Vladimir Pesnя / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov /
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov / - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska i Rusija ostaju privržene Dejtonskom sporazumu i da je to bila jedna od tema njegovog današnjeg sastanka sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom koji boravi u poseti Beogradu.

Činjenica je, istakao je Dodik, da je došlo do urušavanja izvornih principa Dejtonskog sporazuma.

„Imamo jednu apsurdnu situaciju. Pre nekoliko dana sam saznao da su sankcije američke administracije protiv mene uvedene zato što navodno insistiram na izvornom Dejtonskom sporazumu koji je problem za funkcionisanje BiH, a oni ocenjuju da je to antidejtonsko ponašanje“, kazao je Dodik.

„Ono što mi činimo jeste da treba da budemo usmereni ka očuvanju međunarodnih principa dogovorenih za različita krizna područja, kao što je Dejtonski sporazum za prostor BiH, ali isto tako i Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN vezana za Kosovo i naravno Minski sporazum koji se desio da bi se rešio problem u samoj Ukrajini i iza čega Rusija prinicipijalno stoji, a ruše ga oni koji smatraju da ništa nije dogovoreno ako to urušava neke interese zapadnih administracija“, rekao je Dodik za Sputnjik.

Dejtonski sporazum u BiH značajno je, kaže Dodik, srušio visoki predstavnik, kao i Evropska unija i SAD, namećući rešenja koja su se ranije kretala kroz odluku visokog predstavnika, a sada „putem monstruma koji se zove Ustavni sud u BiH koji čine tri stranca koja biraju zapadne administracije i dva Bošnjaka i koji donose odluke protiv Republike Srpske, srpskog naroda i Dejtonskog sporazuma“.

Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik u Beogradu. - Sputnik Srbija
Na poziv Putina, Dodik na Paradi pobede u Moskvi 24. juna

Dodik je ponovio da se Republika Srpska protivi približavanju BiH NATO, navodeći da je taj stav preneo šefu ruske diplomatije.

„Republika Srpska osporava bilo kakvu mogućnost da se kreće dalje ka NATO integracijama BiH. Mi nismo spremni da prihvatimo i donesemo odluku o uključivanju BiH u NATO integracije“, poručio je Dodik.

Kako je istakao, taj stav će preneti i u Moskvi, gde će na poziv ruskog predsednika Vladimira Putina prisustvovati Paradi pobede, 24. juna.

Dodik je rekao da u Moskvu putuje u utorak i da je počastvovan činjenicom što ga je ruski predsednik pozvao, što doživljava kao, kako je kazao, ličnu čast, ali i pažnju koja se ukazuje Republici Srpskoj.

Sastanku u Ambasadi Rusije u Beogradu sa šefom ruske diplomatije, pored Dodika, prisustvovali su i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović i premijer RS Radovan Višković.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala