Nazire se novi trend: Američki lovci prate ruske vojne avione jednom nedeljno

© REUTERS / Master Sgt. Kevin J. GruenwaldAmerički lovac F-22
Američki lovac F-22 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lovci američkog ratnog vazduhoplovstva pratili su četiri ruska strateška nosača raketa TU-95MS, koji su izvodili redovni let u oblasti granica Rusije i SAD, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Ističe se da je ruska vojska pre tačno nedelju dana prijavila iste okolnosti.

„Četiri strateška nosača raketa Tu-95MS izvela su redovni let u vazdušnom prostoru iznad neutralnih voda akvatorije Čukotskog, Beringovog i Ohotskog mora, kao i iznad severnog dela Tihog okeana“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je let trajao oko 11 sati.

„Na pojedinim delovima rute ruske avione su pratili američki lovci F-22“, precizirano je u saopštenju Ministarstva.

Podsetimo, američki lovci F-22 podigli su se 10. juna u vazduh kako bi ispratili ruske nosače raketa Tu-95MS oko granice Rusije i SAD.

Lovci Su-27 - Sputnik Srbija
Ruski lovci presreli američke avione iznad Baltika /video/

Piloti avijacije dugog dometa redovno izvode letove iznad neutralnih voda Arktika, Severnog Atlantika, Tihog okeana, Crnog i Baltičkog mora. Ministarstvo odbrane ističe da se svi letovi ruskih pilota izvode „u strogom skladu sa međunarodnim pravilima“.

Ranije je načelnik Glavne operativne uprave Generalštaba Oružanih snaga Rusije, general-pukovnik Sergej Rudskoj istakao da je rusko Ministarstvo odbrane zabeležilo visok nivo vojne aktivnosti SAD i njihovih NATO saveznika kod ruskih granica.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala