- Sputnik Srbija
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Južna Koreja poručila: Nećemo tolerisati ponašanje Severa

© Sputnik / Ramil Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaZastava Južne Koreje u Seulu
Zastava Južne Koreje u Seulu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Južna Koreja smatra da je Pjongjang preduzeo apsurdne korake ne čuvši poruku južnokorejskog predsednika Mun Džae Ina i odgovorivši na nju grubo, izjavio je predstavnik administracije predsednika Republike Koreje Jun Do Han.
„Jasno upozoravamo da nećemo tolerisati takvo nepromišljeno ponašanje Severa, koje u osnovi podriva poverenje koje je bilo razvijeno između lidera Juga i Severa“, istakao je Jun.

On je takođe izrazio žaljenje što je Pjongjang jednostrano obelodanio nezvanični predlog Seula da pošalje specijalnog izaslanika, kako bi se razjasnila trenutna situacija. Prema njegovim rečima to je neracionalni korak bez presedana, koji je ciljano iskrivio motive južnokorejske strane.

„Ponašanje Severa u poslednje vreme ne samo da ne ide u korist severnokorejskoj strani, već je i prisiljava da snosi potpunu odgovornost za posledice svih incidenata koji mogu nastati s tim u vezi“, istakao je predstavnik administracije.
Protesti u Južnoj Koreji čija je meta severnokorejski lider Kim Džong Un - Sputnik Srbija
Poruka Severne Koreje: Spremni smo na pregovore sa Vašingtonom, ali i na konfrontaciju sa Seulom

Za kraj, Jun je zamolio Severnu Koreju da ubuduće poštuje „osnovnu pristojnost“.

On je podsetio da je južnokorejski predsednik 15. juna povodom godišnjice prvog međukorejskog samita izjavio da zemlje ne treba da se vraćaju u pređašnje stanje, kada su oni bili na ivici rata, i predložio da se sve poteškoće reše u bilateralnim odnosima putem dijaloga i saradnje.

Kao odgovor na to, Kim Jo Džong, sestra severnokorejskog lidera Kim Džong Una, objavila je saopštenje u kojem je žestoko kritikovala govor predsednika.

Ona je zapretila vojnom akcijom protiv Južne Koreje zbog zato što južni sused nije zaustavio prebacivanje letaka protiv vlade u Pjongjangu preko granica. Ponovila je ranije pretnje da će Pjongjang ukinuti „beskorisnu“ kancelariju za veze u pograničnom gradu Kaesong. Tri dana kasnije, Severna Koreja je digla u vazduh kancelariju za vezu sa Južnom Korejom u Kaesongu. 

Industrijski kompleks Kaesong je posebna ekonomska zona na granici između Severne i Južne Koreje, kojom zajednički upravljaju Pjongjang i Seul.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala