Poruka Severne Koreje: Spremni smo na pregovore sa Vašingtonom, ali i na konfrontaciju sa Seulom

© REUTERS / Kim Hong-JiProtesti u Južnoj Koreji čija je meta severnokorejski lider Kim Džong Un
Protesti u Južnoj Koreji čija je meta severnokorejski lider Kim Džong Un - Sputnik Srbija
Pratite nas
Severna Koreja je rešila da izvrši pritisak na Južnu Koreju, smatrajući je lakšim i osetljivijim ciljem, kako bi poslala signal Vašingtonu da su spremni za pregovore sa SAD, ali i za konfrontaciju sa Južnom Korejom. Zato je slanje severnokorejskih trupa u demilitarizovanu zonu moguć sledeći korak.

Ovako novinar i dugogodišnji spoljnopolitički urednik u Tanjugu, Borislav Korkodelović, tumači to što je Severna Koreja, isprovocirana time što aktivisti iz Južne Koreje balonima sa helijumom šalju propagandne letke na Sever, digla u vazduh kancelariju za vezu sa Južnom Korejom u pograničnom gradu Kesongu.

Međutim, kako kaže, problem balona napunjenih helijumom, koje Pjongjang vidi kao kršenje sporazuma šefova dveju Koreja o prestanku neprijateljskih akata, samo su manji deo nezadovoljstva severnokorejskog režima.

Severna Koreja spremna na pregovore sa Vašingtonom

Prema njegovim rečima, praktično već godinu i po dana, od samita predsednika dveju Koreja, vlasti u Pjongjangu ne vide nikakav opipljiv napredak u bilateralnim odnosima sa Južnom Korejom. Isto važi, napominje Korkodelović, i za odnose Vašingtona i Pjongjanga.

„Sankcije Severnoj Koreji ostaju, ekonomska situacija se nedovoljno brzo oporavlja, a sada je ta zemlja pogođena i pandemijom koronavirusa. Tako da je ukupna situacija veoma nepovoljna za severnokorejski režim i oni smatraju da Južna Koreja, a naročito Sjedinjene Američke Države igraju na faktor vremena, misleći da će situacija u Severnoj Koreji biti sve gora, što može da radi u korist snaga koje ne skrivaju da žele promenu tamnošnjeg režima“, objašnjava Korkodelović.

I Vasilij Kašin iz Centra za evropske i međunarodne studije Visoke škole ekonomije smatra da eskalaciju na granici dve Koreje treba posmatrati u širem međunarodnom kontekstu.

Severna Koreja preduzima različite političke korake koji treba da pokažu ozbiljnost njenih namera i razočaranje u prethodni pregovarački proces sa SAD. Već duže vreme, od jeseni, pregovarački proces sa Vašingtonom je zapao u ćorsokak, a Amerikanci nisu spremni na ustupke koje Pjongjang smatra logičnim, pa poslednji događaji pokazuju da je Severna Koreja spremna da ide u pravcu demontaže svega što je postignuto tokom 18 godina, kada su dve strane uspele da smanje napetost na Korejskom poluostrvu“, smatra Kašin.

Moguća dalja konfrontacija sa Seulom

Upitan da li se može očekivati dalja eskalacija tenzija između Severne i Južne Koreje, Borislav Korkodelović kaže da je to moguće, naročito ako Seul ne preduzme hitne i odlučne mere za zaustavljanje kampanje balonima koji često nose vrlo uvredljive poruke na račun režima u Pjongjangu.

„Pogoršavanje odnosa dve Koreje verovatno će potrajati neko vreme, dokle god neki smisleni odgovori koji bi zadovoljili režim Kim Džong Una ne budu poslati iz Seula, ali i iz Vašingtona. I dok su takvi odgovori iz Južne Koreje verovatniji i mogu se očekivati u nešto skorijem roku, SAD su preokupirane koronavirusom, predizbornom kampanjom i sve gorim odnosima sa Kinom. Zato ne znam koliko će vremena, nerava i inspiracije imati predsednik Tramp da se posveti odnosima sa tako teškim rivalom kao što je Severna Koreja“, kaže Korkodelović.  

Pozitivne su, kako kaže, najnovije inicijative iz južnokorejske Demokratske stranke koje govore da će ta parlamentarna grupa predložiti skupštini da pod hitno donese zakon o zabrani korišćenja takvih propagandnih sredstava. Sa druge strane, napominje, sestra Kim Džong Una, Kim Jo Džong, govorila je o tome da bi sledeći koraci Pjongjanga mogli biti ulazak severnokorejskih trupa u demilitarizovanu zonu.

Položaj sestre severnokorejskog lidera, ukazuje Korkodelović, koju mnogi vide kao broj dva u režimu u Pjongjangu, daje dodatni element neizvesnosti u celoj ovoj situaciji.

„Postavlja se pitanje šta se događa sa Kim Džong Unom koga već dugo nema na javnoj sceni, a koji je tako mlad, na neki način, već sada odredio svog naslednika u liku svoju sestre“, kaže Korkodelović.

Seul igra na kartu Vašingtona

Jevgenij Kim sa Instituta za Daleki istok Ruske akademije nauka pak veruje da neće doći do većih potresa na Korejskom poluostrvu. On je mišljenja da Severna Koreja samo pokazuje da ako nešto kaže - to i uradi, za razliku od Južne Koreje koja, bez obzira na neke ustupke, ipak nastavlja sa ratobornim potezima.

„Recimo, šalje susedima propagandne materijale kritikujući najviše rukovodstvo Severne Koreje. Pjongjang nerviraju i akcije severnokorejskih begunaca koji nastavljaju agitaciju vređajući Kim Džong Una. U Seulu se pravdaju da su znatno smanjili intenzitet takvih mera, ali Pjongjang smatra da se Južna Koreja i dalje odnosi prema Severu kao prema neprijatelju. Uz to, Pjongjang stalno poziva SAD da prestanu da se mešaju u odnose unutar korejske nacije, dok Seul uporno igra upravo na kartu Vašingtona. Sve u svemu, postaje jasna logika Severne Koreje koju nervira što južnjaci nikako da realno pređu na normalizaciju odnosa“, uveren je Kim.

Nakon incidenta na granici predsednik Južne Koreje Mun Džae In sazvao je hitan sastanak najviših bezbednosnih zvaničnika.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala