Sajber-oružja CIA labavo obezbeđena

© REUTERS / Dado RuvicCIA
CIA - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mnogi od najosetljivijih alata za hakovanje Centralne obaveštajne agencije (CIA) bili su tako slabo obezbeđeni, da je agencija shvatila da su ugroženi tek kada ih je „Vikiliks“ objavio na mreži 2017. godine, navodi se u danas objavljenom izveštaju.

U dokumentu koji je objavio demokratski senator Ron Vajden, bezbednost u centru CIA za kibernetičku inteligenciju opisuje se kao „strašno labava“, prenosi Rojters.

Iako je izveštaj koji je sačinila radna grupa CIA za „Vikiliks“ uveliko redigovan, u njemu se ukazuje na seriju propusta koje su autori pripisali davanju prioriteta izgradnji alata za hakovanje nad njihovim obezbeđivanjem.

„Vikiliks“ je privukao međunarodnu pažnju kada je u martu 2017. godine na internetu objavio ogromnu količinu hakerskih kodova CIA.

Digitalni alati, ponekad opisani kao „sajber-oružje“, pružili su precizan uvid u to kako CIA sprovodi svoje međunarodne operacije hakovanja i, kako navodi agencija, duboko osramotilo obaveštajnu agenciju SAD, koja je u poslednjoj deceniji više puta bila pogođena velikim propustima.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala