Tači za obostrano priznanje, Lajčak za saradnju sa Amerikancima

© AP Photo / Virginia MayoMiroslav Lajčak
Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kosovski predsednik Hašim Tači nakon sastanka sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog između Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom, kazao je da je stav Kosova da u ovom procesu treba započeti viznu liberalizaciju i što pre zaključiti uzajamno priznanje između Kosova i Srbije.

Sa druge strane, Lajčak poručuje da je njegov mandat jasan – da pomogne u postizanju pravno obavezujućeg sporazuma između Prištine i Beograda, kao i da očekuje blisku saradnju sa SAD što se tiče dijaloga.

Kosovo ima jedinstvenu budućnost i alternativu da bude deo evropske porodice. Takođe smo razgovarali o obavezama koje će Lajčak imati u pitanju pregovora Kosova i Srbije, svaki napor koji vodi ka potpunoj normalizaciji između Kosova i Srbije je dobrodošao. Zvanični stav Kosova u ovom procesu je da treba početi sa viznom liberalizacijom i da se što pre zaključi uzajamnim priznavanjem“, kazao je Tači na konferenciji za novinare nakon sastanka u Prištini.

Donald Tramp ispred Bele kuće - Sputnik Srbija
Američki mediji: Tramp želi rešenje kosovskog problema pre izbora

Podvukao je da je za Prištinu suštinsko da SAD i EU dele koordinaciju kao strateški partneri.

S druge strane, Lajčak ističe da njegovo imenovanje pokazuje da je „EU veoma ozbiljna kada su u pitanju regionalna pitanja“, prenosi Kossev.

Dan nakon što je specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel saopštio da će predstavnici Beograda i Prištine sastati u Vašingtonu 27. juna, specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog, Miroslav Lajčak, kazao je da očekuje blisku saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama što se tiče pitanja dijaloga, ali i da još ne zna da li će biti deo sastanka u Vašingtonu.

„Sve što je postignuto u dijalogu rezultat je zajedničkog i bliskog rada SAD i EU. Upravo ta ambicija nastavlja se na taj način i očekujemo vrlo blisku saradnju sa SAD“, kazao je.

Takođe, što se tiče njegovog mandata Lajčak ističe da je on jasan, a to je da pomogne postizanju pravno obavezujućeg sporazuma između Prištine i Beograda.

„Moj mandat je vrlo jasan, da pomognem postizanju pravno obavezujućeg sporazuma između Kosova i Srbije koji će normalizovati odnose i rešiti sve probleme i biće prihvatljiv za zemlje regiona i države članice EU“, kazao je Lajčak.

Specijalni predstavnik EU naveo je da je sa Tačijem imao konstruktivan i koristan sastanak u pogledu planova i ideja sa rokovima i metodologijom, kao i da će nastaviti komunikaciju.

Lajčak je kazao da će se tokom posete sastati i sa predstavnicima kosovskih stranaka i drugim zvaničnicima, a zatim će posetiti i Beograd.

Hašim Tači - Sputnik Srbija
Tači: Neću ići u Brisel jer Lajčak ne priznaje Kosovo

Uoči Lajčakovog dolaska Tači je ukazivao na mogućnost da se ne sastane sa njim, ukoliko Lajčak „nema nešto konkretno da ponudi“, aludirajući na viznu liberalizaciju za Kosovo. 

Međutim iz kosovskog predsedništva je u toku dana ipak stigla najava da će se Tači, sastati sa specijalnim predstavnikom EU u 17 časova.

Na vojnom aerodromu u Prištini Lajčaka, koji boravi u prvoj zvaničnoj poseti Kosovu, od kako je imenovan za specijalnog predstavnika dočekali su šefica Kancelarije EU na Kosovu, Natalija Apostolova, i komandant misije KFOR-a koju predvodi NATO, general-major Mikele Rizi.

Lajčak kako je ranije potvrđeno u Prištini će boraviti do četvrtka, 18. juna, a očekuje se da će nakon parlamentarnih izbora u Srbiji – 21. juna, posetiti i Beograd.

Lajčka je danas po dolasku u Prištinu rekao da zna datume sastanaka za nastavak dijaloga u Briselu, ali da za sada ne može da ih saopšti.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala