Američki mediji: Tramp želi rešenje kosovskog problema pre izbora

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaDonald Tramp ispred Bele kuće
Donald Tramp ispred Bele kuće - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik Donald Tramp pozvao je predsednika Srbije i kosovskog predsednika na razgovore u Vašington 27. juna, objavio je „Vol strit džurnal“. Tramp ima nameru da postigne konačni dogovor između, kako navodi list, „ove dve države“ pre predsedničkih izbora ove godine.

Napominjući da su Aleksandar Vučić i Hašim Tači pozvani na razgovore u Belu kuću, list ističe da bi rešavanje spora oko statusa Kosova moglo stabilizovati ceo region zapadnog Balkana i okrenuti ga ka Evropskoj uniji.

„Uprkos situaciji u SAD i širenju virusa korona, Tramp se nada da će osigurati dugoročni održivi formalni mirovni ugovor u regionu koji je bio žarište suparničkih sila, kako bi poboljšao svoj spoljnopolitički kredibilitet. Ali novo otvaranje razgovora između Kosova i susedne Srbije, ruskog saveznika, koji podržavaju SAD, već izaziva kontroverzu u Evropi, gde diplomate smatraju da bi se Evropska unija mogla smestiti u problem“, navedeno je u tekstu, prenosi portal B92.

Srbija i tzv. Kosovo potvrdili su da su dobili poziv za sastanak u Beloj kući 27. juna.

Tramp se lično zainteresovao za to pitanje prošle godine, piše list i dodaje da zvaničnici američke administracije smatraju da bi rešavanje dugogodišnjeg spora značilo Trampu uoči izbora, budući da su razgovori sa Severnom Korejom i pritisak na Iran do sada dali ograničene rezultate.

Uspešan ishod proširio bi uticaj SAD na Balkanu, gde se Kina i Rusija agresivno takmiče za uticaj, posebno od početka pandemije, ocenjuje američki list.

Specijalni izaslanik predsednika SAD Ričard Grenel objavio je na Tviteru da postoje uslovi da se predstavnici Beograda i Prištine sastanu 27. juna u Beloj kući.

On je, kako navodi, dobio uverenja od vlada u Beogradu i Prištini da će privremeno zaustaviti kampanju povlačenja priznanja, odnosno zahteva za članstvo u međunarodnim organizacijama, kako bi se 27. juna sastali u Beloj kući.

​„Sjajne vesti! Dobio sam uveravanja od vlada Kosova i Srbije da će privremeno zaustaviti kampanje povlačenja priznanja i zahteve za članstvo u međunarodnim organizacijama kako bi se susreli u Vašingtonu, u Beloj kući 27. juna i raspravljali o dijalogu“, naveo je Ričard Grenel.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala