Da li je američka serija iz 2003. predvidela koronu: Leči je hlorokin, zaustavlja karantin /video/

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaLekari sa pacijentom u bolnici za lečenje zaraženih virusom korona
Lekari sa pacijentom u bolnici za lečenje zaraženih virusom korona  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novi virus koji potiče iz Kine i izaziva teške respiratorne probleme, leči se hlorokinom, zaustavlja karantinom, a svi nose maske. To je scenario 14. epizode druge sezone američke serije „Ded zoun“ iz 2003. godine koja neodoljivo podseća na pandemiju virusa korona.

Zbog neodoljive sličnosti sa trenutnom pandemijom virusa korona, serija od pre 17 godina kruži internetom, piše “Frans 24“, a prenosi „Jutarnji list“.

Hlorokin - Sputnik Srbija
Srbija počela da proizvodi hlorokin, ključni lek u borbi protiv korone

Glumci u seriji govore o virusu koji nalikuje virusu korona, izazivaču SARS-a, a da bi izbegli širenje zaraze, oboleli ostaju u dugotrajnom karantinu.

Frapantna sličnost sa pandemijom virusa SARS kov-2, ali i to što su autori pogodili redosled današnjih događaja, za mnoge je misterija bez objašnjenja.

Glavni glumac Entoni Majkl Hal u seriji ima vizije koje predskazuju budućnost. On vidi decu u školi koja sva budu zaražena, pa moli gradonačelnika da školu stavi u karantin.

Lokalni zdravstveni zvaničnik pokušava da shvati odakle virus može da potiče i nagađa da su ga doneli ljudi koji su doputovali iz Kine. Takođe, kaže da će biti potrebni meseci da se nađe lek ili otkrije poreklo virusa.

Osim što je škola u seriji stavljena u karantin, govori se i o nošenju maski.

Simpsonovi predvideli virus - Sputnik Srbija
Američki Tarabići: Simpsonovi predvideli koronavirus pre skoro tri decenije /video/

Scenaristkinja Džil Elen Blotevogel kaže da je tu epizodu napisala posle puno istraživanja.

Između ostalog, saznala je i da je osoba koja je bila zaražena malarijom i virusom korona ozdravila kad je koristila hlorokin, lek protiv malarije.

U vreme snimanja serije, vladao je takođe jedan virus korona, poznat kao SARS, od kog je preminulo 747 ljudi, većinom u Aziji.

Ona je navela da je scenario bio utemeljen na stvarnim slučajevima zaraze koji su se tada događali. Međutim, zbog protoka vremena, nije mogla tačno da se seti konkretnih slučajeva.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala