Rusija - pokretač svetske ekonomije posle korone

© Sputnik / Alekseй Suhorukov / Uđi u bazu fotografijaRuske rublje
Ruske rublje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prema godišnjem izveštaju Instituta za ekonomiju i mir sa sedištem u Sidneju Rusija je jedna od pet zemalja s najpovoljnijim preduslovima za oporavak ekonomije nakon pandemije virusa korona. Ekonomisti ističu da ruska ekonomija ima sav potencijal ne samo za „ozdravljenje“, nego da može da odigra i ključnu ulogu u obnavljanju svetske privrede.

Veliki rast posle pandemije predviđa se i Indoneziji, Kini, Meksiku i Australiji. Preduslovi za brz ekonomski oporavak su mali javni dug, niska stopa nezaposlenosti, niski porezi i slaba zavisnost od međunarodne trgovine.

Uloga države u oporavku privrede

Ruski ekonomista Mihail Beljajev kaže da su ekonomski gubici Rusije nastali kao posledica pandemije virusa korona neizbežni, ali u poređenju sa većinom drugih razvijenih ekonomija, ti gubici su relativno mali.

„Taj pad je mali u poređenju s drugim ekonomski razvijenim državama. Osnovu, kičmu ekonomije čine industrijska preduzeća, koja u određenoj meri kontroliše ili podržava država svojim porudžbinama. Ti sektori su najmanje trpeli i imaju najpovoljnije šanse za dalji oporavak. Podrška će biti ne samo u obliku finansijskih injekcija, već i u razvoju nacionalnih projekata“, kaže Beljajev za Sputnjik.

Čak i zapadni eksperti ističu da Rusija može da odigra ključnu ulogu u revitalizaciji globalne ekonomije nakon krize izazvane pandemijom korona virusa, jer ima brojne prednosti,  među kojima su ljudski kapital, finansijska sredstva i prirodni potencijal.

© Sputnik / Olivera IkodinovićRuski ekonomista Mihail Beljajev kaže da su ekonomski gubici Rusije nastali kao posledica pandemije virusa korona neizbežni, ali u poređenju sa većinom drugih razvijenih ekonomija, ti gubici su relativno mali.
Rusija - pokretač svetske ekonomije posle korone - Sputnik Srbija
Ruski ekonomista Mihail Beljajev kaže da su ekonomski gubici Rusije nastali kao posledica pandemije virusa korona neizbežni, ali u poređenju sa većinom drugih razvijenih ekonomija, ti gubici su relativno mali.

Ta sposobnost se u velikoj meri povezuje sa činjenicom da je zemlja već pregurala veliku krizu u periodu od 2014. do 2016. godine i sada joj je lakše da se ponovo pokrene. Istovremeno, ekonomija zapadnih zemalja je sada upala u krizu, jer do sada nije imala takvih padova već, naprotiv, postojalo je verovanje u „neranjivost“ berze i tržišta.

Do rasta ekonomije u tri koraka

Kriza je u Rusiji nastala zbog činjenice da u vreme planiranja budžeta za 2020. nije bilo ni pandemije korona virusa, niti pada cena nafte. Drugim rečima, niko nije računao na takav dvostruki udarac.

Najteže su pogođena mala i srednja preduzeća, sektori trgovine i usluga. Poslednjih godina je potrošnja bila jedan od važnih pokretača rasta ruske ekonomije, ali su ograničenja koja su uvedena zbog korona virusa dovela do pada potrošačkih usluga. Međutim, Beljajev smatra da će se uslužni sektor vrlo brzo oporaviti.

„Neka preduzeća su ugašena, jer kriza takođe ima i ulogu „čistača“. Zapravo, zatvorena su neefikasna preduzeća, ali se na tržištu uvek pojavljuje neko ko će zauzeti njihovo mesto“, uveren je Beljajev.

Predsednik Vladimir Putin i premjer Mihail Mišustin - Sputnik Srbija
Rusija ulaže hiljade milijardi rubalja u obnovu svoje privrede

Za godinu i po dana ruska ekonomija bi trebalo da dostigne stabilan rast od 2,5 odsto. U budžetu će se izdvojiti pet hiljada milijardi rubalja za njegovo podsticanje. Vlada je napravila plan za oporavak ruske ekonomije, a glavni cilj plana je da se prevaziđe recesija nastala zbog epidemije i da se postignu održive stope rasta BDP-a, što će omogućiti da se povećavaju realni prihodi građana.

Sa realizacijom plana počeće se već u julu, a on se sastoji od tri faze: do kraja 2020. godine situacija bi trebalo da se stabilizuje; do drugog kvartala 2021. godine ekonomija bi trebalo da se oporavi, a od četvrtog kvartala 2021. godine očekuje se rast ekonomije.

Zanimljivo je da je ekonomska aktivnost u Rusiji prevazišla očekivanja u junu. Eksperti ističu da se posle perioda samoizolacije i „biznis vraća u život“.

Šef australijskog Instituta za ekonomiju i mir Stiv Kilelea je ocenio da se globalni oporavak nakon pandemije može očekivati pet godina nakon izlaska zemalja iz karantina.

Borba protiv korona virusa je ozbiljan test za poslovni svet, ali razumevanje lekcija pandemije pomoći će u razvoju „imuniteta“ od mogućeg drugog talasa virusa, uvereni su poznavaoci svetske ekonomije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala